پیشنهاد تشکیل جمعیت خبرنگاران مستقل / خبرنگاری شغلی تشریفاتی نیست
محمد معین مقامی : امروز خبرنگاران با موضوعات مختلفی روبرو هستند. نداشتن امنیت فکری برای ورود به پرونده های مختلف یکی از مهمترین آنهاست. در موارد مختلف خبرنگاران از سوی خبرگزاری ها ، آژانس ها و سایت های خبری به اندازه کافی حمایت نمی شوند و در برابر مسئولین هم در بسیاری مواقع دیوار کوتاه خبرنگار است. ضمن اینکه باید مشکلات اقتصادی و معیشتی خبرنگاران را هم عنوان کرد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی دیده بان ایران ؛ در رویدادهای مختلف حاضر بوده است . می گوید وقتی مشکلی را حل میکنند و حقی را به حقدار می رساند انگیزه اش برای ادامه راه چند برابر می شود . به بهانه بررسی شرایط خبرنگاران در سال های اخیر، گفتگویی کردیم با محمد معین مقامی که در ادامه آورده می شود.
شما خبرنگار تلویزیونی بودید و در این زمینه تجربیات مختلفی دارید، چرا این مسیر را انتخاب کردید؟
خبرنگاری شغلی پر چالش است که می تواند پیشرو و بسیار تاثیرگذار باشد. من هم بخاطر علاقه ام وارد این فضا شدم و هرچه بیشتر ادامه دادم علاقه ام بیشتر شد تا به امروز که تمام وقت ام را برای این حرفه گذاشته ام.
مهمترین دغدغه های خبرنگاران از نگاه شما چیست؟
امروز خبرنگاران با موضوعات مختلفی روبرو هستند. نداشتن امنیت فکری برای ورود به پرونده های مختلف یکی از مهمترین آنهاست. در موارد مختلف خبرنگاران از سوی خبرگزاری ها ، آژانس ها و سایت های خبری به اندازه کافی حمایت نمی شوند و در برابر مسئولین هم در بسیاری مواقع دیوار کوتاه خبرنگار است. ضمن اینکه باید مشکلات اقتصادی و معیشتی خبرنگاران را هم عنوان کرد.
مهمترین راهکار برای ساماندهی شرایط خبرنگاران چیست؟
وجود یک تشکل صنفی منسجم و کارامد برای حمایت از خبرنگاران ضروری به نظر می رسد . تشکلی که مستقل و غیر دولتی باشد و اعضا و مدیران آن از میان خبرنگاران و افراد با سابقه در این عرصه انتخاب شوند. من پیشنهاد ساماندهیجمعیت خبرنگاران مستقل را مطرح میکنم که می تواند یک مرکز مهم برای ساماندهی شرایط خبرنگاران باشد. پیش از این تلاش هایی برای ایجاد یک تشکل صورت گرفته اما نتوانسته است توفیقات چندانی کسب کند و صرفا به برگزاری چند مهمانی یا جلسه در سال محدود شده است . تاکنون همه کوشش ها مقطعی و کم اثر بوده است.
فکر میکنید مهمترین مشکل برای راه اندازی این تشکل چیست؟
باید این نگاه بوجود آید که کمک مالی از سوی دولت ها یا ارگان های دیگر وجود نداشته باشد . شاید این تفکر از سوی برخی از همکاران ما باشد که بدون کمک های دولتی این مهم مقدور نیست در صورتیکه اگر هزینه ها توسط خود خبرنگاران تامین شود طبیعتا این نهاد به بازوی قدرتمندی برای حمایت از خبرنگاران تبدیل می شود.
دوره های خبرنگاری را برای علاقه مندان به این رشته موثر میدانید؟
بله ، حتما . البته باید با دقت انتخاب شوند. بعضی از این دوره ها که در مراکز معتبر و زیر نظر اساتید شناخته شده برگزار می شوند بسیار موثر و کارآمد هستند. پیشنهاد میکنم علاقه مندان به این رشته یا بصورت آکادمیک و با گذراندن درس های دانشگاهی وارد این عرصه شوند یا حتما دوره های خبرنگاری را در مراکز معتبر طی کنند. خبرنگاری علاوه بر علاقه نیاز فراوان به آموزش دارد. آموزش البته فقط از لحاظ محتوایی و فرمی نیست. اینکه یک خبرنگار بداند در شرایط سخت چکار باید انجام دهد و چگونه بهترین عملکرد را داشته باشد بسیار مهم است و با گذراندن دوره های خبرنگاری و معاشرت با اساتید بزرگ این حرفه حاصل می شود.خبرنگاری شغلی فانتزی و تشریفاتی نیست و باید برای انجام آن از جنبه های مختلف آماده شد.
کدام دوره ها اهمیت بیشتری دارند؟
معمولا برای خبرنگاران مکتوب دوره های خبرنویسی و گزارش نویسی و برای خبرنگاران تصویری دوره های دکوپاژنویسی و فن بیان پیشنهاد می شود. در کنار این دوره ها خبرنگاران می بایست همواره خبرهایی که در خبرگزاری های معتبر داخلی و خارجی منتشر می شوند را دنبال کنند و خود را به روز نگه دارند و از روش های خبری جدید مطلع باشند. سرعت به روز رسانی در خبر بسیار بالاست و طبیعتا خبرنگاران هم باید خود را با این سرعت هماهنگ کنند.
از اینکه در این گفتگو شرکت کردید از شما متشکریم
من هم از شما سپاسگزارم.