کاهش استفاده از فیلترشکن طی دو سال گذشته در ایران
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به آمار سه درصدی استفاده از فیلترشکن در ترافیک اینترنت کشور، اظهار کرد: نگاه دولت کنونی به لیست سیاه فضای مجازی، کوچک نگه داشتن آن است و همچنین فضای مجازی برای گروههای سنی و شخصیتهای متفاوت باید سطحبندی شود.
دیده بان ایران: ابوالحسن فیروزآبادی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وجود دو نگاه وایت لیست (لیست سفید) و بلک لیست (لیست سیاه) در فضای مجازی، توضیح داد: برخی ممکن است به امکانات و فعالیتها نگاه وایت لیستی داشته باشد. یعنی همه فضا بسته باشد و تنها یک لیست خاص مورد استفاده قرار گیرد، مانند کره شمالی.
وی ادامه داد: اما برخی ممکن است نگاه بلک لیستی داشته باشند، یعنی فضای مجازی تنها برای بخشی که نامناسب است، بسته میشود که نگاه جمهوری اسلامی هم همین است. البته بستگی دارد ما این لیستها را چه طور ببینیم. فعلا در کشور ما، دولتهایی که میآیند نگاهشان به بلک لیست متفاوت است. در دولت کنونی نگاهشان به بلک لیست این است که اندازهاش حتیالامکان کوچک باشد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه خاطرنشان کرد: ما در سالمسازی قائل به سطحبندی هستیم. اشتباه است که اینترنت ما برای یک کودک شش ساله و یک دانشمند و خبرنگار یکی باشد. همچنین ما فیلتر را تنها راه حل نمیدانیم، البته فیلتر باید وجود داشته باشد کما این که هیچ کشوری نیست که فیلتر نداشته باشد، اما لیست سیاه و سفید و سایز آنها مدنظر است.
فیروزآبادی همچنین بیان کرد: البته تلاش میکنیم در مرکز ملی این فضا را ساماندهی کنیم. به همین دلیل اخیرا نامهای را به دادستانی کل زدیم و از کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه درخواست کردیم برای رسانههای بزرگ کشور و دانشگاهیان اینترنت مناسبتری ارائه شود.
وی با تاکید بر اقدام برای ساماندهیVPN در کشور از طریق مرکز ملی فضای مجازی، گفت: استفاده ازVPN مقوله پیچیدهای است. بسیاری از نظامها از آن استفاده میکنند مانند بانکها در فعالیتهای اقتصادی، مکاتبات اداری و تعیین هویت. بنابراین نمیتوانیم به سهولت نسبت به تعطیلی یا ممنوعیت قانونی VPN صحبت کنیم. به همین دلیل به دنبال این هستیم که این فضا ساماندهی شود.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه تصریح کرد: باید شرکتهایی که VPN صادر میکنند و یا نحوهی استفاده از VPN توسط ارائهدهندگان اینترنت را ساماندهی کرد، به نحوی که استفاده از VPNبرای کسانی که باید استفاده کنند، مشکلی نداشته باشد و در مواردی که به ضرر است، اتفاق نیفتد. ما نمیتوانیم عوارض VPN منفی را به صفر برسانیم، اما میتوانیم آن را کاهش دهیم.
فیروزآبادی در پایان با اشاره به آمار استفاده از فیلترشکن در کشور بیان کرد: طی دو سال گذشته استفاده از فیلترشکن به شدت کاهش یافته و در حال حاضر میزانی که از فیلترشکن استفاده میشود، کمتر از سه درصد ترافیک کشور است.