کد خبر: 216595
A

تولید سالانه ۱۵۰ هزار ویال پادزهر مار در البرز

موسسه ۹۴ هکتاری تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، یک ساختمان مخصوص جانوران سمی دارد که درآن زهرهای گرفته شده از مارها و عقرب‌های دل طبیعت به این ساختمان آورده می‌شوند تا پس از تحقیقات نجات بخش انسانها شوند.

تولید سالانه ۱۵۰ هزار ویال پادزهر مار در البرز

به گزارش سایت دیده‌بان ایران، مارها و عقرب‌ها پس از زهرگیری توسط کارشناسان موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی درطبیعت رها می‌شوند؛ زهر برجای مانده از آن‌ها تبدیل به پادزهر شده و امروز می‌بینیم سالهاست که مرگ ناشی از گزیدگی مار و عقرب کمتر در کشور وجود ندارد؛ سالانه حدود ۸۵ هزار مورد گزش مار و عقرب زدگی در کشور به ثبت می‌رسد که بین سه تا چهار درصد آن‌ها بنا به عللی مانند انتقال دیرهنگام حادثه دیده به مراکز درمانی منجر به مرگ می‌شود، بنابراین پادزهرهایی که از سم این مارها و عقرب‌ها به دست می‌آید، نجات بخش انسان‌ها است. 

براساس قانون علم پزشکی اگر پادزهر نداشته باشیم در صورت وقوع گزش، جان افراد به خطر خواهد افتاد بنابراین دانشمندان موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی با بهره برداری از طبیعت و تحقیقات بر روی مارها و عقرب ها، سمی که در اثر گزش سبب مرگ انسان می‌شود را تبدیل به پادزهری برای نجات او می‌کنند که امروز در نتیجه این تحقیقات صادرکننده پادزهر نیز به کشورهای همسایه برای نجات سایر انسانهای زخمی از طبیعت شده ایم. 

براساس گزارش‌های علمی، ۶ نوع مار خطرناک در ایران داریم که در ۲ گروه کبری‌ها و افعی‌ها دسته‌بندی می‌شوند. در ایران تنها یک مار کبری داریم که به عنوان خطرناک‌ترین مار ایران شناخته می‌شود. پس از آن پنج نوع مار که همه از گروه افعی‌ها هستند در رده‌های بعدی قرار دارند، نیش عقرب‌ها نیز جان انسان‌ها را در معرض خطر قرار داده وتاکنون بیش از ۳۰ گونه عقرب در کشور شناسایی شده که از این تعداد ۶ گونه عقرب کشنده هستند. 

تولید سالانه ۱۵۰ هزار ویال پادزهر مار در البرز

موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی یکی از مراکز استاندارد تولید پادزهر در جهان است که به عنوان قطب علمی و تولیدی در زمینه پادزهر ازطریق همکاری‌های مشترک تحقیقاتی و تولیدی با کشورهای مختلف در تلاش برای پیشبرد پروژه‌های تحقیقاتی پزشکی در جهت نجات جان انسان است بطوریکه شناخت مکانیزم زهرها و تاثیر آن بر بدن انسان، روش‌های اورژانسی درمان مصدومان گزیدگی در بیمارستان‌ها، فناوری‌های نوین در تولید پادزهر و کاهش هزینه‌های تولید برای دسترسی کشورهای در حال توسعه، بررسی پادزهرها و مقایسه آن با نمونه‌های بین‌المللی از جمله رویکردهای این موسسه است که برای نجات جان انسان‌ها آن‌ها را با پژوهشگران و شرکت‌های بین‌المللی به اشتراک گذاشته است. 

از سوی دیگر پادزهرهای تولیدی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی از مزیت‌های قابل‌توجهی برخوردارند که بسیاری از نمونه‌های جهانی، فاقد آن هستند چراکه ویژگی پلی‌والان (چندگانه بودن) و ظرفیت بالای خنثی‌سازی زهر، باعث شده تا کشورهای متعددی برای تامین پادزهر از موسسه رازی درخواست همکاری کنند. 

بنابر این ایران نه تنها می‌تواند محصولات خود را در زمینه تولید پادزهر به کشورهای دیگر صادر کند بلکه امکان انتقال فناوری تولید پادزهر به سایر کشورها را نیز دارد. 

سالانه ۱۵۰ هزار ویال (هر ویال معادل ۱۰ سی سی است) پادر زهر مار در موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی تولید می‌شود. 

تلاش محققان برای استفاده نکردن از زهر جانواران در تولید پادزهر

با پیشرفت علم و فناوری محققان و دانشمندان موسسه سرم‌سازی رازی برای رفع ناترازی بین نیازهای دارویی و منابع موجود در طبیعت، در تلاش برای استفاده از نوترکیب‌ها هستند تا پادزهر این جانوران که با حضور کارشناسان موسسه همراه با کارشناس محیط زیست در طول سال در محل زندگی خود زهرگیری وبعد در طبیعت رها می‌شوند، بهره بیشتری برده شود. 

رییس بخش جانوران سمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی با اشاره به نتایج و چشم‌انداز، گفت: امروز شاهد آن هستیم که بسیاری از کشورهای همسایه از جمله عراق به رغم تجربه پادزهرهای سایر کشور‌ها از تولیدات ایران استقبال دارند. 

«عباس زارع میرک ابادی» افزود: اکنون تحقیقات گسترده‌ای بر روی نسل جدیدی از پادزهرها را آغاز کرده‌ایم که برای مثال می‌توان گفت برای مار سمی، پادزهر به صورت مصنوعی که بسیار گسترده است و باید تلاش بیشتری داشت، ساخته شود. 

وی اظهار امیدواری کرد که این تحقیقات درآینده موفق خواهد بود و سهم قابل توجهی را در بخش درمان گزیدگی ایفا می‌کند. 

رییس بخش جانوران سمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی ادامه داد: امروز تحقیقات گسترده‌ای در دنیا درحال انجام است که ایران نیز در بخشی از این تحقیقات سهم دارد و به دنبال آن هستند آنتی بادی‌ها را در مخمرها تولید کنند، بنابراین نیازی نداریم برای آزمایش، به اسب تزریق داشته باشیم. 

وی یاد آورشد: درواقع همه چیز قرار است ژنتیک جلو رود، موفق شده‌ایم امروز بر روی بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان و‌ام اس تحقیقات داشته باشیم و نتایج خوبی گرفته شده ولی اکنون مشکل آن است که منبع آن دارو را نداریم بنابراین زهر طبیعت پاسخگوی نیاز دارویی نیست. 

زارع تاکید کرد: امروز برای رفع ناترازی بین نیازهای دارویی و منابع موجود در طبیعت به نوترکیب‌ها روی آورده‌ایم. 

وی یاد آورشد: محققان موسسه رازی به عنوان یکی از مراکز پیشرو در تولید سرم‌های درمانی، موفق شدند طی یک سال گذشته پادزهر یکی از سمی‌ترین مارهای جهان را تولید کنند. 

وی گفت: سم این مار ۲۰ برابر کشنده‌تر از سم مار کبرا است و در کشورهای جنوب شرق آسیا مانند پاکستان، هند و بنگلادش وجود دارد اما طی سال‌های اخیر در منطقه سیستان و بلوچستان نیز شناسایی و متاسفانه منجر به فوت چند نفر در این منطقه شد. 

زارع در خصوص نحوه توزیع سرم‌های ضد مارگزیدگی موسسه رازی در کشور یاد آورشد: سرم پنج‌ظرفیتی (پنتاوالان) برای مقابله با پنج گونه خطرناک مار در ایران است و توزیع سراسری دارد. سرم ۶ ظرفیتی (هگزاوالان)، در خراسان رضوی برای مقابله با کفچه مار توزیع می‌شود و سرم هفت ظرفیتی (هپتاوالان)، در سیستان و بلوچستان به دلیل وجود سیه‌مار و به احتمال در آینده در خراسان توزیع خواهد شد. 

موسسه رازی به عنوان یکی از معتبرترین مراکز تحقیقاتی – تولیدی کشور، نقشی کلیدی در تولید انواع واکسن و پادزهر ایفا می‌کند و این دستاورد جدید نیز نشان‌دهنده توانمندی بالای دانشمندان ایرانی در حوزه بیوتکنولوژی و امنیت زیستی است اکنون نخستین کتاب جامع با محور «زهرشناسی جانوران سمی» تالیف پروفسور عباس زارع میرک آبادی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی توسط انتشارات این موسسه چاپ و منتشر شده است. 

تاکنون کتاب‌های دیگری در زمینه جانوران سمی توسط زنده یاد دکتر لطیفی، دکتر فرزان پی، دکتر نویدپور و دکتر گودرزی منتشر شده است که رویکرد اصلی آن‌ها درباره بایو سیستماتیک جانوران و شناسایی آن‌ها بوده و به ندرت به موضوع زهر جانوران پرداخته شده است. 

این کتاب در ۱۲ فصل شامل زهرشناسی مارهای خشکی، زهرشناسی عقرب ها، عنکبوت ها، زنبورها، قورباغه‌ها و وزغ‌های سمی، جانوران دریایی، مورچه آتشین، مارمولک‌های زهر آگین، هزارپا، کنه ها، پرندگان سمی و موش دم کوتاه تالیف و سعی شده است در ابتدای هر فصل خصوصیات، ریخت‌شناسی و توزیع جغرافیایی این جانوران خلاصه‌وار توضیح داده شود اما بیشترین مطالب این کتاب مربوط به زهرشناسی آن جانور است. 

همچنین علاوه بر زهرشناسی، تلاش شده در ارتباط با کمک‌های اولیه پس از گزش و درمان حتی نوع درمان در بیمارستان پرداخته شود.

منبع: ایرنا

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر