مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی: کلونیهای معتادان متجاهر در تهران از بین رفته است/ پیشبینی وجود ۲۰ تا ۲۴ هزار معتاد متجاهر در پایتخت/ کاهش تعداد معتادان متجاهر شهرستانی نسبت به سال گذشته/ در دوره فعلی مدیریت شهری نیازی به ساخت گرمخانه جدید احساس نشد
سید محمد نقیب، مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان این که پیشبینی میشود بین ۲۰ تا ۲۴ هزار معتاد متجاهر در تهران حضور داشته باشند، گفت: در حال حاضر هم تعداد معتادان متجاهری که از شهرستان های دیگر به تهران میآمدند، کاهش یافته است و هم میتوانیم ادعا کنیم که دیگر کلونی معتادان متجاهر و پاتوقهای ۵۰ تا ۱۰۰ نفره در سطح پایتخت نداریم. البته در دوره فعلی مدیریت شهری نیازی به ساخت گرمخانه جدید احساس نشد.
دیدهبان ایران؛ پریسا هاشمی - سال ۸۳ زمانی که یکی از بیخانمانان در تهران از سرما یخ زد، عملکرد شهرداری و مدیریت محمدباقر قالیباف، شهردار وقت و رئیس مجلس کنونی، مورد انتقادات بسیاری قرار گرفت. از همان زمان شهردار و شهرداری تهران تصمیم گرفتند محلی برای اسکان بیخانمانهای شهر تهران در روزهای سرد با عنوان مددسرا بنا کند. این مددسراها بعدها به گرمخانه معروف شد و به مرور زمان این مددسراها افزایش پیدا کرد و حتی برخی از شهرداریهای کلانشهرها نیز با الگوبرداری از تهران، مددسراها را در شهر خود تاسیس کردند.
آن زمان برای مدیریت شهری تفاوتی نداشت که بیخانمانها معتادند یا نه، تنها نمیخواستند یکی از شهروندان تهران در هوای سرد جان خود را از دست دهد. اما در دوره فعلی مدیریت شهری (دوره ششم) طرح انتقال معتادان متجاهر به مراکز ماده ۱۶ جهت ترک اجباری باعث شد که معتادان دیگر به گرمخانهها نیایند و از ترس انتقال به این مراکز، عطای گرمخانهها را به لقایش بخشیدند و خیابان و سرمایش استخوانسوزش را انتخاب کردند.
طرح ساخت گرمخانه در اطراف بهشت زهرا به کجا رسید؟
در دوره پنجم مدیریت شهری (دوره گذشته) که اصلاحطلبان تمام کرسیها را به خود اختصاص داده بودند، گزارشی از تجمع بیخانمانها در اطراف بهشت زهرا (س) در رسانهها منتشر شد و مدیران شهری در واکنش به این گزارش تصمیم گرفتند دو گرمخانه زنانه و مردانه در این محل بنا کنند؛ طرحی که البته در دوره قبلی مدیریت شهری مطرح شد، اما هنوز به سرانجام نرسیده است.
در همین راستا از سید محمد نقیب، مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران پرسیدیم که ساخت دو مددسرا برای معتادان در اطراف بهشت زهرا به کجا رسید، که او در پاسخ به این سوال به خبرنگار دیدهبان ایران گفت: «معتادان متجاهر را گشتهای ساماندهی ما به مراکز داخل شهر تهران منتقل میکنند، یعنی آنجا برای ما با مناطق ۲۲گانه فرقی ندارد. اتفاقا ماه گذشته یک طرح ۱۰ روزه ویژه بهشت حضرت زهرا (سلامالله علیها) را اجرا کردیم و معتادان متجاهر آنجا به مراکز داخل شهر منتقل شدند. افرادی که نیاز است به گرمخانه منتقل شوند، توسط گشتها به این مراکز انتقال پیدا میکنند.»
او درباره آخرین وضعیت ساخت گرمخانهها در اطراف بهشت زهرا نیز افزود: «حداقل برای دوره کنونی مدیریت شهری، نیازی به ساخته شدن گرمخانه در اطراف بهشت زهرا احساس نشده است، اما اگر که مجموعه شهر آفتاب یا در مجموعه حضرت امام (ره) و بخشهای مختلف این اعلام نیاز را کنند، ما حاضریم که در ساخت و اداره گرمخانهها کمک کنیم و معتادان متجاهر و مددجویانی را که از گرمخانه استفاده میکنند، با تماسهای شهروندان با سامانه ۱۳۷ ساماندهی میکنیم.»
دیگر کلونی معتادان متجاهر در سطح شهر تهران نداریم
پس از افتتاح اکوپارک دره فرحزاد، معتادان مستقر در دره فرحزاد، در اطراف این محل پخش شدند. اما همانطور که بیان شد، در دوره کنونی مدیریت شهری به دلیل اجباری شدن ترک اعتیاد، کلونیهای معتادان دستخوش تغییر و تحول شده است و معتادان در سطح شهر پخش شدهاند.
نقیب در پاسخ به این سوال که برای ساماندهی معتادان در سطح شهر چه اقدامی انجام شده است، عنوان کرد: «البته همکاران من، از ابتدای سال یعنی قبل و بعد از راهاندازی اکوپارک فرحزاد، رصد و پایش تمام شهر تهران را انجام میدهند. تا کنون بالغ بر چهار مرحله و در هر مرحله تقریبا ۱۰ روز تا دو هفته، رصد و پایش در سطح شهر تهران انجام شده است. علاوه بر اینها، طرح پایش اطراف بهشت زهرا (س) هم اجرا شده است.»
مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی ادامه داد: «بنای ما بر این است که اولا کلونی در سطح شهر تهران نداشته باشیم، دوما پاتوقها شناسایی شوند و نفرات آن کاهش یابد. به نظرم این که قبل از این طرحها معتادان در سطح شهر تهران بودند، گزاره دقیقی نیست. اینطور نبوده است که تنها ۱۰ کلونی در سطح شهر تهران داشتیم و در دیگر مناطق، معتادان حضور نداشتند. در گذشته نیز در مناطق مختلف معتادان متجاهر حضور داشتند، اما حُسن این نوبت این است که تعدادشان کم شده و همانطور که اعلام شده است، میتوانیم ادعا کنیم که دیگر کلونی معتادان متجاهر و پاتوقهای ۵۰ تا ۱۰۰ نفره در سطح شهر تهران نداریم.»
او همچنین تاکید کرد: «راه درمان این است که رصد، پایش و ساماندهی گشتهای سامانه به صورت دائمی در سطح شهر انجام شود که در حال حاضر انجام میشود تا این تعدادی که در بخشهای مختلف هستند، رو به صفر نزول کند.»
تعداد خانههای پلاک قرمز در مناطق مختلف پایتخت رو به کاهش است
مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران در پاسخ به این سوال که آیا با افزایش فقر و استفاده بیشتر از خانههای اشتراکی، ساکنان پلاکهای قرمز نیز بیشتر شده است یا خیر، گفت: «آمار ما این افزایش را نشان نمیدهد. آمار پلیس نیز حاکی از روند رو به کاهش است. اما این هم مانند داستان معتادان متجاهر است. یعنی این که بگوییم دیگر در سطح شهر تهران خانه پلاک قرمز نداریم، گزاره دقیقی نیست. ما حتما پلاک قرمز داریم، اما نکته این است که در بخشهای مختلف در سطح تهران رو به کاهش است. به عنوان مثال، در منطقه ۱۲ همکاران ما با همکاری پلیس تلاش میکنند که تا جای ممکن پلاکقرمزها رو به کاهش باشد. جمعبندی ما در شهرداری حتما روند نزولی را نشان میدهد.»
او در پاسخ به این سوال که بیشترین خانه پلاک قرمز در کدام مناطق قرار دارد، تاکید کرد: «طبیعتا پلاکهای قرمز بیشتر در مناطق مرکزی شهر و بعضی از مناطق حاشیهای واقع شدهاند. بیشترین تعداد در منطقه ۱۲، ۱۵، ۱۶ و … قرار گرفته است. البته باید آمار دقیق را پلیس اعلام کند. مناطقی که گفتم تقریبا بیشترین فراوانی را دارد.»
حضور معتادان شهرستانی در یاورشهرهای تهران کاهش یافته است
نقیب همچنین در پاسخ به این سوال که آیا برای کاهش ورود معتادان متجاهر به شهر تهران اقدامی انجام شده یا خیر، گفت: «این اقدام چندان دست شهرداری نیست که معتادان از اطراف شهر وارد تهران تهران نشوند. اما اقدام ستاد مبارزه با موادمخدر این است که هر استانی مراکز ماده ۱۶ داشته باشد تا از این روند آمدن معتادان به شهر تهران جلوگیری شود. این اقدام در سطح ملی است و شهرداری امکانی در این حوزه ندارد، چراکه تهران گیت ورودی ندارد که جلوی ورود افراد را بگیریم. اما ستاد مبارزه با مواد مخدر تلاش میکند که تمام استانها یک مرکز ماده ۱۶ داشته باشند تا معتادان متجاهر سطح استان و شهرشان را خودشان ساماندهی کنند.»
او در پاسخ به این سوال که آیا اقدام ستاد مبارزه با مواد مخدر در کاهش آمار معتادان متجاهر در تهران موثر بوده است یا خیر، تاکید کرد: «بله. به نظرم حتما موثر بوده است، چراکه روند حضور معتادان شهرستانی در یاورشهر نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش پیدا کرده است. آماری که ما داریم در تعداد حضور معتادان متجاهر شهرستان در ۱۴۰۳ کمتر از ۱۴۰۲ بوده و این نشان میدهد که راهاندازی مراکز ماده ۱۶ در شهرستانها موثر بوده است. اما در این مورد هم نمیشود به صورت قاطع آمار داد و حتما تعدادی از معتادان مراکز ماده ۱۶ شهرستانی هستند.»
نقیب درباره آمار تقریبی معتادان متجاهر در تهران نیز گفت: «این آمار را باید پلیس بدهد، اما پیشبینی ما بین ۲۰ تا ۲۴ هزار نفر برای کل معتادان متجاهر در سطح تهران است. اما آمار دقیق این موضوع را پلیس باید اعلام کند، چراکه روند کلی در دست پلیس است.»
منبع: دیدهبان ایران