در یک دهه گذشته ازدواجها نصف شدهاند / نرخ بالاترین نسبت طلاق به ازدواج، از زمان ثبت آمار رسمی در ایران
شوک افزایش آمار طلاق ایرانیان به دهه۸۰ برمیگردد؛ روندی که از سال۱۳۸۰ به بعد با شتاب بیشتری افزایش پیدا میکند. اخیرا آماری در برخی از رسانهها منتشر شده است که نشان از کاهش طلاق در ۳ دهه گذشته دارد. این ادعا را در این گزارش بررسی کرده ایم.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ «مرکز رصد جمعیت کشور» وابسته به سازمان ثبتاحوال ایران به تازگی آمارهایی در رابطه با طلاق در ایران در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده است. در این آمارها بیشترین و کمترین شهرهایی که ازدواجهایشان با شکست مواجه شدهاند، آمده است و همچنین آمارهای مربوط به سن طلاق. برخی رسانهها بر اساس آمار مرکز رصد جمعیت کشور سازمان ثبتاحوال که شامل ۲۰۱ هزار و ۴۶۸ رویداد طلاق در سال ۱۴۰۲ نتیجهگیری کردهاند: «نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳ درصد کاهش داشته و به این ترتیب پس از سه دهه آمار طلاق در کشور کاهشی شده است.» این در حالی است که مشاهدات و بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان از حکایت دیگری دارد.
شوک طلاق در دهه ۸۰ وارد شد
نخستین شوک افزایش آمار طلاق به ایرانیان به دهه ۸۰ برمیگردد. آمار طلاق از سال ۱۳۸۰ به بعد با شتاب بیشتری نسبت به سالهای گذشته افزایش پیدا میکند. آمار طلاق در سال۱۳۸۰، ۴.۹ درصد، سال۱۳۸۱، ۳.۱۰ درصد، سال ۱۳۸۲، ۶.۱۰ درصد، سال۱۳۸۳، ۵.۱۰ درصد، سال ۱۳۸۴، ۷.۱۰ درصد و سال۱۳۸۵، ۱۲.۱ درصد بوده است. این آمار همچنان در سالهای بعد هم روند افزایشی دارد، بهطوری که رئیس سازمان ثبت احوال کشور تعداد طلاقهای ثبت شده در سازمان ثبت احوال را ۹۹ هزار و ۸۵۲ واقعه در سال ۸۶ اعلام کرده و میگوید: «این واقعه نسبت به سال گذشته خود پنج هزار و ۸۱۳ مورد افزایش داشته است.» این رویه همچنان در سالهای بعد هم روند افزایشی پیدا میکند تا اینکه به تازگی آماری منتشر شده که در آن برخی از رسانهها استنباط کردند که بالاخره بعد از سه دهه طلاق روند کاهشی پیدا کرده است. از آنجا که تحلیل آمار میتواند منجر به کاهش آسیبهای اجتماعی و برنامهریزی برای چشمانداز کشور شود، بسیار تاثیرگذار است. به همین دلیل، روزنامه «دنیای اقتصاد» به بررسی این آمار پرداخته تا ابعاد مختلف آن روشن شود.