مجازات اعدام در حوزه مواد مخدر اصلا نتیجه نداشته است
رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تفاوت آماری حوزه مواد مخدر سالهای گذشته با سالهای اخیر گفت: بر اساس این آمار معتقدم مجازات اعدام در حوزه مواد مخدر اصلا نتیجه نداشته است.
دیده بان ایران - علی هاشمی در نشست تخصصی «مجازات اعدام در جرایم خواد مخدر» که توسط انجمن حقوقشناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد؛ با بیان اینکه «مواد مخدر موضوعی است که تقریبا به اکثر علوم ربط دارد و به همین خاطر در ستاد مبارزه با مواد مخدر، بالغ بر ۳۰ دستگاه سیاسی، فرهنگی، اجتماعی حضور دارند» تاکید کرد: تقریبا همه علوم باید در این حوزه کمک کنند.
وی ادامه داد: در تمام دنیا مانند یک سکه دورو در این حوزه دو بعد عرضه و تقاضا مورد توجه است، در سطح جهان چهار بحران وجود دارد که یکی از آنها مواد مخدر است، مواد مخدر در یک خانواده و یک جامعه یک زلزله مدارم است.
وی خاطرنشان کرد: مبارزه بسیار سخت است، مواد مخدر یکی از چهار صنعت و اقتصاد پولساز دنیا به شمار میرود. بالغ بر ۸۰ الی ۹۰ درصد گردش مالی مواد مخدر غیرقانونی است. ۴۰ الی ۵۰ درصد هزینه مقابله با ترانزیت مواد مخدر به غرب را ایران میپردازد و ضرورت دارد یک جبهه جهانی برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران تشکیل شود.
رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه «در بحث مواد مخدر کار هم بخشی هم میان بخشی و هم فرابخشی است» تاکید کرد: مبارزه با مواد مخدر از موضوعاتی است که عمده آن نیاز به همکاری میان بخشی و فرابخشی دارد. متاسفانه کارهای پژوهشی بنیادین و جامع درباره موضوع مواد مخدر وجود ندارد و آخرین بار که در سال ۸۳ اقتصاد مواد مخدر در ایران توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر استخراج شد، کار پژوهشی و علمی جامعی در این حوزه نداریم. فکر نکنم در طول این ٣٧ سال به اندازه ٣ یا ٤ روز خسارت مواد مخدر هزینه کار پژوهشی کرده باشیم.
وی تاکید کرد: شاخص اقتصاد مواد مخدر در سال ۸۳ که اولین و آخرین شاخص حوزه مواد مخدر بود ۱۲ میلیارد دلار بود، طبق پژوهشی که ستاد انجام داده، به دو نتیجه مهم دست یافتیم؛ نخست اینکه قطعا در سه دهه اخیر رشد اعتیاد بیشتر از رشد جمعیت بوده و این روند ادامه خواهد داشت و دوم اینکه تا زمانی که تقاضا جدی است، مقابله با عرضه، فقط کار را سختتر و هزینهها را بیشتر میکند.
وی به ارائه آماری از حوزه مواد مخدر پرداخت و در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه «مجازات اعدام در جرایم مواد مخدر، علاوه بر اینکه هزینه بینالمللی دارد، اصلا نتیجه ندارد و رشد مواد مخدر همچنان ادامه خواهد داشت» گفت: اعدام اصلا نتیجهای نداشته است. معتقدم اگر اعدام را به چند شاخص محدود کنیم، رتبه ما بین دیگر کشورها در اعدام کاهش مییابد. تا زمانی که تقاضا جدی است، مقابله با عرضه را پر هزینه میکند. تنها راه برای مبارزه با مواد مخدر، پیشگیری است. در دولت نهم کشت شقایق را در مجمع تشخیص مصلحت تصویب کردیم و به دولت نهم دادیم اما توجهی نشد.
هاشمی گفت: ما نمیخواهیم مواد مخدر را آزادسازی کنیم بلکه میخواهیم مصرف را در چارچوب اهداف درمانی به صورت قانونی مدیریت کنیم.
منبع: ایسنا