غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس: فرقی ندارد فعال مدنی باشد یا سیاسی، بازرسی بدنی زنان با حفظ حرمت انجام میشود/ از زندانیان زن تصویر برداری می شود، پشت دوربینها، خانم نشسته است
موسی غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس درخصوص عدم تطابق برهنه کردن زنان برای بازرسی بدن، با آییننامه سازمان زندانها به دیدهبان ایران گفت: یک قانون وجود دارد که برای ورود افرادی که متهم و مظنون هستند برای بردن مواد مخدر بازرسی انجام دهند. لذا برخی افراد که مظنون و مشکوک هستند برای اینکه به زندان مواد مخدر وارد نکنند ممکن است بازرسی بدنی با شرایط و حفظ حرمت زنان انجام شود.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ چندی پیش تعدادی از فعالان مدنی و سیاسی زن روایتگر نوع برخوردهای خود زندان، شدند. چند هفته گذشته بود که یکی از کنشگران زن، از برهنه کردن زنان بازداشت شده، در مقابل زندانبان و دوربین نوشت. همچنین وجود دوربین در سلول انفرادی، حمام و سرویسهای بهداشتی پرده برداشت. پس از آن این زنجیره ادامه پیدا کرد، دیگر کنشگران زن هم از رنجی که بردهاند روایت کردند؛ آنها راوی احساس حقارتی که کردهاند و شکستن حریم خصوصی خود شدند.
بر اساس ادعاها و روایتها، عریان کردن زنان در مقابل مامور زندان و دوربینهایی که معلوم نیست پشت آن چه کسی یا کسانی نشسته است، به دو دلیل توجیه میشده، یک آنکه فرد بازداشت شده مواد مخدر را به اصطلاح جاساز نکرده باشد و دلیل دوم هم بابت بررسی کردن جای زخم به منظور اینکه فرد در زمان بازداشت یا بعد از آزادی ادعای شکنجه شدن، نکند.
خبرگزاری قوه قضاییه هم در واکنش به این روایتها، در اطلاعیهای عنوان کرد که در مواردی که «نیاز به بررسی کامل بدن وجود دارد»، این نوع بازرسیهای بدنی «با رعایت موازین قانونی، شرعی و حفظ حریم خصوصی» افراد انجام میشود.
اما درخصوص اینکه عریان کردن زنان برای بازرسی بدنی مطابق کدام قانون است، شیما قوشه وکیل پایه یک دادگستری به دیدهبان ایران گفت: «آییننامه سازمان زندانها به طور کلی یک مسئلهای را مطرح کرده است مبنی بر اینکه فردی که وارد زندان میشود باید بازرسی شود تا از بیرون چیزی را وارد زندان نکند که بیشتر به بحث مواد مخدر مربوط میشود. ولی نقدی که اساسا به این موارد وارد است، این است که افرادی که بازداشت شدهاند مشخصا تحت نظر و رصد نیروهای امنیتی بودهاند و شناخت لازم را از آنها داشتهاند و اکثر این افراد گرایشی به هیچگونه از مواد مخدر ندارند که بخواهند همراه خود ببرند. از طرفی این افرادی که بازداشت شده و روایت کردهاند، فعالان سیاسی و مدنی یا به هر طریقی معترض بودهاند که به نظر میرسد اینگونه رفتارها با آنها، فراتر از آییننامه سازمان زندانها باشد.»
قوشه درباره هدف از بازرسی بدنی زنان عنون کرد: «احتمالا برای شکستن و تخریب این افراد چنین رفتاری را انجام میدهند چراکه جزو جرائم عمومی به حساب نمیآیند. به هر حال جرائم این افراد سیاسی است و در معنی عام کلمه، فعال حقوق بشر هستند به همین دلیل حدسی که زده میشود این است که هدف شکستن و تحقیر آنان بوده است.» (متن کامل این گفت و گو را اینجا بخوانید)
رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس: افرادی که به انتقال مواد مخدر به داخل زندان مظنون باشند، بازرسی بدنی میشوند
موسی غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس درخصوص عدم تطابق برهنه کردن زنان برای بازرسی بدن، با آییننامه سازمان زندانها به سایت دیدهبان ایران گفت: «یک قانون وجود دارد که برای ورود افرادی که متهم و مظنون هستند برای بردن مواد مخدر بازرسی انجام دهند. لذا برخی افراد که مظنون و مشکوک هستند برای اینکه به زندان مواد مخدر وارد نکنند ممکن است بازرسی بدنی با شرایط و حفظ حرمت زنان انجام شود.»
این نماینده مجلس در واکنش به اینکه این نوع بازرسی برای فعالین مدنی و سیاسی که مظنون به انتقال مواد مخدر به داخل زندان نیستند، چه توجیهی دارد، عنوان کرد: «فرقی ندارد، اگر به اینکه بخواهند چیزی را وارد زندان کنند، مظنون و مشکوک باشند، بازرسی انجام میشود.»
غضنفرآبادی همچنین در پاسخ به پرسش مبنی براینکه پشت دوربینهای زندان چه کسانی هستند، به دیده بان ایران گفت: «فیلمهای مربوط به زنان را خانمها میبینند. از زندانیان زن هم تصویر برداری می شود، اما پشت دوربینها، خانم نشسته است.»
منبع: سایت دیدهبان ایران