انتقاد یک کارشناس محیط زیست به تلف شدن پیروز: سازمان محیط زیست روش حفاظت از یوزها را بلد نیست/ یوز در حال انقراض ارزش هزینه کردن نداشت؟/ مادر پیروز باردار است
کهرم درباره وضعیت سازمان محیط زیست در نگهداری از گونههای درخطر انقراض گفت: «سازمان محیط زیست روش حفاظت از یوزها را بلد نیست. بعید نیست تولههای بعدی از ایران نیز از بین برود. جان توله یا تولههای بعدی هم در خطر است. حداقل اگر متخصص نمیآورند، یکی را بفرستند تا دورههای لازم را ببیند.»
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست درباره کمکاریهای سازمان محیط زیست و اثر آن در تلف شدن پیروز میگوید: «حداقل شرایط زیست را برای پیروز فراهم نکردند.»
کهرم میگوید: «بارها گفتیم که متخصص از آلمان یا انگلیس بیاورید. وقتی میگوییم متخصص یعنی فرد حدود 30 سال با یوز و ببر کار کرده باشد اما سازمان محیط زیست این کار را نکرد و متخصص نیاورد.»
این کارشناس محیط زیست ادامه میدهد: «آیا یوز ایرانی، این گونه در حال انقراض، ارزش هزینه کردن را ندارد؟ کار به جایی رسیده است که سازمان بگوید بودجه نگهداری از یوز را نداریم؟ حالا هم برای آن روضه میخوانیم که پیروز تلف شد؟»
اگر پیروز زنده میماند
کهرم میگوید: «فرض کنیم که پیروز زنده میماند، این حیوان دیگر جز حیات وحش حساب نمیشد و هیچ فرقی با یک بچه گربه نداشت. از همان روز اول معلوم بود که این توله یوز از بین میرود.»
آنطور که رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی گفته «ایران» مادر پیروز، در حال حاضر باردار است. اما آیا زایمان «ایران» این بار هم بیحاصل میماند؟
کهرم در این مورد میگوید: «سازمان محیط زیست روش حفاظت از یوزها را بلد نیست. بعید نیست تولههای بعدی از ایران نیز از بین برود. جان توله یا تولههای بعدی هم در خطر است. حداقل اگر متخصص نمیآورند، یکی را بفرستند تا دورههای لازم را ببیند.»
در محافل بینالمللی به ما میخندند!
کهرم میگوید: «در محافل بینالمللی به ما میخندد که اینها فکر کردند بیماری این یوز را درمان و آن را در طبیعت رها کنند، در حالیکه حداقل شرایط زندگی و نیازها را برای پیروز فراهم نکردند.»
آبانماه سال جاری حسن اکبری، معاون سازمان محیط زیست گفته بود نمیخواهیم اعتبار، انرژی و هزینه سازمان را بیش از این برای «پیروز» و حتی شرایط تکثیر یوزپلنگ صرف کنیم. اظهاراتی که واکنش کاربران شبکههای اجتماعی و دوستداران این یوز را در پی داشت.
سرنوشت سه توله یوز ایران از ابتدا
اردیبهشت سال جاری، «ایران» یوزپلنگ ایرانی در شرایط اسارت و به روش سزارین سه توله به دنیا آورد. همان ابتدا دو توله تلف شدند. توله سوم و بازمانده را پیروز نام نهادند.
بعد از به دنیا آمدن تولهها، «ایران» آنها را نپذیرفت. تولهها را به صورت دستی تغذیه کردند. توله اول 14 اردیبهشت و آنطور که مسئولان سازمان محیط زیست گفتند، به علت نقص ژنتیکی تلف شد. دو هفته بعد نیز (28 اردیبهشت) توله دوم تلف شد.
حالا هم نوبت به توله سوم رسید. قرار است امروز، فراکسیون محیطزیست مجلس نشست ویژهای جهت بررسی علل و عوامل مربوطه و بررسی اقدامات صورت گرفته با مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست و جمعی از دامپزشکان و کارشناسان برگزار کند.
آمار دقیقی از جمعیت یوزپلنگ ایرانی در دست نیست. پیش از این انجمن یوزپلنگ ایرانی اعلام کرد حداقل تعداد یوزپلنگهایی که احتمال میرود طی سالهای ۱۳۹۵ الی ۱۴۰۰ زنده بوده باشند، به ۲۰ فرد میرسد.
نجات محیط زیست اولویت دولت نیست
پیش از این مرضیه موسوی، کارشناس سازمان محیط زیست به ایسنا گفته بود: «همه معتقد هستند که نباید یوز ایرانی به سرنوشت شیر ایرانی و ببر مازندران دچار شود. در عمل اما سازمان از نظر بودجه حمایت نمیشود.»
در حالی سازمان محیط زیست از کمبود بودجه میگوید که هر ساله برخی از سازمانها از جمله صداوسیما سهم بیشتری از بودجه مملکت میگیرند. در لایحه پیشنهادی سال آینده، سهم بودجه صداوسیما حدود هشت هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
این در حالی است که سهم سازمان محیط زیست در بودجه سال آینده حدود 3713 میلیارد تومان پیشبینی شده است. به عبارتی افزایش بودجه سازمان صداوسیما در برابر نجات محیط زیست ایران برای دولتمردان ارجحیت دارد.
منبع: تجارت نیوز