ادغام محیط زیست و منابع طبیعی منتفی شد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: ادغام ۲ سازمان فعلا از دستور کار خارج شده است.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ ادغام ۲سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی برای چندمین بار از دستور کار دولت خارج شد. دولت ابراهیم رئیسی نیز مثل دولت های پیشین دست به چنین جراحی ای نزد. اصلی ترین بخش این جراحی خارج کردن سازمان منابع طبیعی به عنوان یک نهاد اجرایی در مدیریت منابع طبیعی از دل وزارتخانه ای است که اساسا بهره برداری حداکثری از منابع طبیعی به منظور بالا بردن بیلان های سالانه و خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی، اصلی ترین دستور کارش است. سپس ادغام بخش هایی از ۲سازمان منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست در قالب یک وزارتخانه مستقل با همچنان ۲حق رأی در دولت است.
ادغام به ضرر محیط زیست است؟
محمد درویش فعال محیط زیست و رئیس کرسی محیط زیست و توسعه پایدار یونسکو به همشهری می گوید: به نظر می رسد همواره اراده ای بوده که ترجیح می دهد بخش محیط زیست و منابع طبیعی چندان اقتدار نداشته باشد تا بتوانند با دور زدن آنها، کارهای به ظاهر توسعه ای خود را انجام دهند. هر از چندگاهی به همت جماعتی از دانشگاهیان و فعالان محیط زیست که خواهان استقلال بخش منابع طبیعی هستند، این موضوع مطرح می شود، ولی دولت ها به بهانه کوچک کردن دولت، عملا اجازه ادغام این دو را ندادند.
او البته موافق بیرون آمدن منابع طبیعی از دل وزارتخانه کشاورزی است، ولی از سوی دیگر مخالف ادغام آن با سازمان حفاظت محیط زیست است و توضیح می دهد: ادغام این دو به ضرر محیط زیست ایران است؛ ضمن اینکه هم اکنون در استان ها ۲رأی از اداره کل منابع طبیعی و اداره کل حفاظت محیط زیست داریم و ادغام این دو به معنای کاهش یک رأی بود.
یک اشتباه راهبردی
پیش از این علی سلاجقه اعلام کرده بود که اولویت اول ادغام این است که بخش انفال و منابع طبیعی برای همیشه از زیرمجموعه یک بخش تصدی گری به نام کشاورزی جدا شود. اولویت دوم این است که وزارت منابع طبیعی ایجاد شود و سازمان محیط زیست در جایگاه معاون رئیس جمهوری باشد. در این صورت محیط زیست ۲حق رأی در دولت خواهد داشت. اولویت سوم تشکیل وزارت منابع طبیعی و محیط زیست و اولویت آخر نیز ادغام ۲مجموعه در جایگاه معاونت رئیس جمهوری است.
آنچه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به دنبال آن بود تا حدودی شبیه به دوران طلایی وزارتخانه منابع طبیعی است، اما به اعتقاد محمد درویش، علی سلاجقه در بیان پیشنهادش اشتباه راهبردی کرده است. او می گوید: «درخواست نابهنگام در ادغام صددرصدی از نظر من اشتباه بود؛ چنین عجله ای باعث ایجاد اختلاف بین اردوگاه ادغام صددرصدی و ایجاد وزارتخانه منابع طبیعی شد. تشکیل مرحله به مرحله وزارت منابع طبیعی با توجه به تجربه های پیشین ممکن نیست. باید تشکیلات ناکارآمد کنونی با دیوانسالاری های موجود (حتی اگر مقدور باشد که شیلات، آب و شهرداری را به آن ملحق کرد) به یکباره تغییر کند.»
شورای عالی محیط زیست پیشنهاد ادغام محیط زیست، منابع طبیعی، شیلات، بخش آب وزارت نیرو و... و در نهایت سازمان برنامه و بودجه و ایجاد سازمان مدیریت سرزمین ایران را داده است.همچنان که «فرصت» جدایی سازمان منابع طبیعی از وزارت کشاورزی از دست رفت، «تهدید» الحاق منابع طبیعی به سازمان حفاظت محیط زیست هم از بین رفت. نامه ای که سلاجقه ۶ماه پیش به رئیس جمهوری نوشته بود هم اکنون از دستور کار خارج شده است تا بازدر زمانی دیگر، شاید توسط دولت بعدی دوباره در دستور کار بیاید.
تکدر خاطر کارشناسان
علی سلاجقه، در واکنش به دیدگاه ها و انتقادات وارد شده به طرح ادغام این دو سازمان می گوید: موضوع ادغام سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی تنها در قالب پیشنهادی از سوی سازمان امور اداری استخدامی کشور در شورای عالی اداری کشور قرار گرفت و رئیس جمهوری با توجه به موضوعات مطرح شده ماموریت دوماهه دادند تا موضوع دوباره به طور کامل بررسی شود؛ بنابراین فعلا اتفاقی نیفتاده است. دیدگاه های کارشناسی بسیاری درباره این موضوع وجود دارد که آیا وظایف کل سازمان منابع طبیعی و محیط زیست با یکدیگر اشتراکاتی دارد یا خیر؟
خوشبختانه همه معتقدند که شرح وظایف هر دو سازمان به یکدیگر نزدیک است، اما همیشه موضوع پشتوانه تولید به ویژه تولیدات کشاورزی وجود دارد. معتقدیم که سرزمین پشتوانه تمام انواع تولید چه در حوزه کشاورزی و صنعتی و چه حتی بخش خدمات است و در این میان نیازی به تکدر خاطر کارشناسان نیست. میدان بحث کارشناسی در کشور فعال است و کارشناسان می توانند نظرات کارشناسی خود را ارائه دهند. موضوع ادغام ۲سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی فعلا از دستور کار خارج شده است.
منبع: روزنامه همشهری