بحران های اجتماعی و محتوای خشونت آمیز اخبار برای کودکان آسیبهای جسمی، روانی، عاطفی و اجتماعی جدی خواهد داشت
امضاء کنندگان این بیانیه از دست اندرکاران، بویژه مسئولین آموزش و پرورش، معلمین و رسانه های عمومی به ویژه صدا و سیما درخواست کرده اند از انتشار مستقیم محتوای خشونتبار و ثقیل اخبار، اشاعه افکار جهتدار حزبی/ سیاسی و گفتارهای مغایر با روح لطیف گروه سنی نوجوانان به شدت پرهیز نمایند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ بیش از ۶۲۰ نفر از پزشکان متخصص کودکان و رشته های وابسته به طب کودکان با امضاء بیانیه ای نسبت به رفتار ناصحیح با جامعه نوجوان و خردسال کشور هشدار دادند. این بیانیه که در پی برگزاری سی و چهارمین همایش سالانه طب کودکان ایران تنظیم شده است، با تاکید بر اهمیت سالهای تکامل جسمی، روانی و عاطفی دانش آموزان، آنها را از آسیبپذیرترین افشار اجتماعی دانسته و باور دارد که آسیبهای ناشی از بحران های اجتماعی و محتوای خشونت آمیز اخبار، می تواند منجر به عوارض ماندگاری برای این کودکان گردد.
در این بیانیه ضمن اشاره به قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی و کنوانسیون جهانی حقوق کودک، دفاع از حقوق کودکان و نوجوانان را وظیفه همگانی دانسته که علی الخصوص دغدغه دردمندان و جامعه علمی و دانشگاهی به ویژه جامعه پزشکی کشور است.
به اعتقاد نگارندگان بیانیه، اشتغال ذهنی این قشر به مسائل سیاسی/ اجتماعی، تا زمان رسیدن به سنی که قادر به تحلیل، دفاع از حقوق خود و حفظ تعادل روحی خود باشند به نفع آنان نبوده و می تواند منجر به سوء استفاده از آنان در زمینههای متعدد شود.
امضاء کنندگان این بیانیه از دست اندرکاران، بویژه مسئولین آموزش و پرورش، معلمین و رسانه های عمومی به ویژه صدا و سیما درخواست کرده اند از انتشار مستقیم محتوای خشونتبار و ثقیل اخبار، اشاعه افکار جهتدار حزبی/ سیاسی و گفتارهای مغایر با روح لطیف گروه سنی نوجوانان به شدت پرهیز نمایند.
همچنین در این بیانیه خواستار توقف برخورد خشونت آمیز با کودکان و نوجوانان اعم از برخوردهای فیزیکی، توهین و تهدید کلامی و استرسهای روانی و اجبار دانش آموزان به شرکت در برنامه های خاص که مصداق سوء رفتار با کودکان و نوجوانان می باشد شده و تقاضای توقف فوری این رفتارها و حمایت و حفاظت بیشتر از این نسل آسیب پذیر در ابعاد جسمی، روانی، عاطفی و اجتماعی در بحرانها شده اند.
امضاء کنندگان این بیانیه ضمن حمایت از اقدامات مسئولین نظام پزشکی برخی شهرها برای تلاش در انعکاس صحیح و مسالمت آمیز اعتراض مدنی جامعه پزشکی و اعتراض به برخورد ناصحیح و خشونتآمیز با معترضین جامعه پزشکی، از نهادهای مدنی و غیر دولتی جامعه پزشکی بویژه انجمن های علمی مرتبط به سلامت کودکان درخواست کرده ند نقش موثرتر و حمایت بیشتری از سلامت این گروه سنی کودکان و نوجوانان بنمایند.
لازم به ذکر است بیش از ۳۶۵ متخصص کودکان و پزشکان رشتههای فوق تخصص کودکان و ۲۵۸ پزشک و کادر جامعه پزشکی مرتبط با سلامت کودکان که جمعی از آنان اعضاء هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور هستند این بیانیه را تائید نموده اند.
متن کامل بیانیه و اسامی تایید کنندگان آن عبارتست از:
ن والقلم…
قسم به سفیدی و پاکی
قسم به لباس سفید درمان
قسم به سوگندنامه پزشکی
سالیانی است که بین اقشار مختلف درمانی و مردم تفرقه افکندند، تا در پس تخریب جامعه پزشکی، سوء مدیریتها و کمبودها و نقصانها را پنهان کنند. سالیانی است که سعی بر جداسازی پر نفرت مردم از پزشکانی است که خود فرزندان این وطن و جزئی از مردم هستند و به عشق خدمت به هم میهنانشان وارد حرفه پزشکی شده اند.
امروز جامعه پزشکی، عضوی از جامعه عزادار ایران است که در بحران ها و حوادث طبیعی، جنگ تحمیلی و کرونا، در حفظ سلامتی مردمان این وطن ایستادگی کردهاند، باز با مردم همدردند و درمان را در اتحاد و کنار هم ایستادن میدانند.
در شرایط کنونی بر اثر بحران های اجتماعی جاری در کشور، آسیب پذیری کودکان افزایش یافته است. همزمان در سویی دیگر، جامعه پزشکی ایران که در تجمعی مدنی، خواستار برخورد صحیح با این ناملایمات جهت حفظ هرچه بیشتر سلامت جسمی و روحی مردم به ویژه کودکان و نوجوانان این مرز و بوم بوده، مورد تعرض خشونتبار نیروهای امنیتی قرار می گیرد.
حال، در این ایام سی و چهارمین دوره همایش کودکان ایران، که بزرگترین و قدیمیترین همایش کشوری طب اطفال ایران است، توسط گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرکز طبی کودکان (قطب علمی اطفال کشور) برگزار میشود.
ما متخصصین کودکان و تمامی رشته های علوم پزشکی وابسته که هر ساله در این همایش علمی شرکت کردهایم، ضمن تشکر از زحمات برگزارکنندگان این همایش، فرصت را مغتنم میشماریم تا به عنوان جمعی از جامعه پزشکی که درگیری مستقیم با سلامت جسمی و روانی کودکان و نوجوانان دارند، ضمن ابراز همدلی و همراهی با مردم میهن عزیزمان، نگرانی ها و انتظارات خود را پیرامون بحرانهای جاری اعلام نماییم:
۱- پر واضح است که کودکان و نوجوانان، آینده سازان کشور به شمار می روند و با توجه به اینکه در سالهای تکامل جسمی، روانی و عاطفی خود قرار دارند، همواره جزء آسیبپذیرترین افشار اجتماعی بوده اند. فلذا آسیبهای ناشی از بحران های اجتماعی و محتوای خشونت آمیز اخبار، می تواند منجر به عوارض ماندگاری برای آنان و درنتیجه آینده کشور شود.
بر اساس قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی و کنوانسیون جهانی حقوق کودک با عضویت جمهوری اسلامی ایران، شرایط ویژه اجتماعی و آسیب پذیری کودکان و نوجوانان همواره باید مد نظر سیاستگزاران، سازمانها و رسانهها باشد.
بدین جهت دفاع از حقوق کودکان و نوجوانان همواره وظیفه همگانی بوده و دغدغه دردمندان و جامعه علمی و دانشگاهی به ویژه جامعه پزشکی کشور بوده است. اشتغال ذهنی این قشر به مسائل سیاسی/اجتماعی، تا زمان رسیدن به سنی که قادر به تحلیل، دفاع از حقوق خود و حفظ تعادل روحی خود باشند به نفع آنان نبوده و می تواند منجر به سوء استفاده از آنان در زمینههای متعدد، به ویژه دست آویز شدن در جریانات مدنی شود.
لذا دست اندرکاران در رده های مختلف، بویژه مسئولین آموزش و پرورش، معلمین و رسانه های عمومی به ویژه صدا و سیما، باید از انتشار مستقیم محتوای اخبار خشونتبار و ثقیل، اشاعه افکار جهتدار حزبی/سیاسی و گفتارهای مغایر با روح لطیف این گروه سنی، به شدت پرهیز نمایند.
۲- برخورد خشونت آمیز با کودکان و نوجوانان اعم از برخوردهای فیزیکی، توهین و تهدید کلامی و استرسهای روانی و اجبار دانشآموزان به شرکت در برنامههای خاص، سوء رفتار با این قشر محسوب میشود. فلذا ضمن تقبیح این گونه رفتارها، توقف فوری آن مورد درخواست مجامع علمی و درمانی از جمله امضا کنندگان این نامه می باشد.
۳- محافظت بیشتر از کودکان در ابعاد جسمی، روانی، عاطفی و اجتماعی در بحرانها، و از بین بردن بستر هرگونه آسیب در زمینههای مذکور به این قشر، وظیفه همگانی، به ویژه نهادهای درمانی، آموزشی و رسانه ای می باشد.
۴- وظیفه انسانی و حرفه ای انجمن ها و مجامع علمی غیر دولتی مرتبط با سلامت کودکان، به ویژه انجمن علمی کودکان ایران و انجمن های فوق تخصصی مربوطه، حمایت همه جانبه از سلامت کودکان در تمامی حوزهها به ویژه در شرایط بحرانی فعلی است. انتظار می رود دست اندرکاران و مسئولین این انجمن ها، نقش موثرتری را در شرایط عمومی ایفا، و قاطعانه و صریح، حمایت بیشتری از سلامت این گروه سنی بنمایند.
۵- در پایان ضمن حمایت از مسئولین سازمان نظام پزشکی کشور (به ویژه در شهرهای بزرگ مانند تهران، مشهد، شیراز و اصفهان) که تلاش نمودند بستر اعتراض مدنی را جهت ابراز نظر جامعه پزشکی به برخورد ناصحیح و خشونتآمیز با معترضین به نحو شایسته و قانونی فراهم آورند، انتظار میرود این سازمان، همچنان حامی حقوق اعضای سازمان در برابر تضییع حقوق جامعه پزشکی کشور در برخوردهای توهین آمیز و خشونتبار با این خدمتگزاران مردمی و مدافعان عرصه سلامت بوده و در این راه از هیچ کوششی دریغ ننمایند.
منبع: جماران