تلف شدن هزاران قطعه ماهی در ماهشهر / محیط زیست: به خاطر افزایش دما و کاهش اکسیژن است / نماینده مجلس: علت حادثه، وجود چند برابر حد مجاز ماده نیترات آمونیوم در آب دریاچه نمک است
در تاریخ ۱۴ و ۲۳ مردادماه سال جاری هزاران قطعه ماهی در حوضچه استحصال نمک در ماهشهر تلف شدند که تصاویر منتشر شده از آن بسیار ناراحت کننده بود.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ در تاریخ ۱۴ و ۲۳ مردادماه سال جاری هزاران قطعه ماهی در حوضچه استحصال نمک در ماهشهر تلف شدند که تصاویر منتشر شده از آن بسیار ناراحت کننده بود.
به دنبال این موضوع و به منظور شناسایی دقیق علت مرگ ماهیان، نمونه برداری توسط اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، شیلات و دامپزشکی انجام شد.
در نهایت مورخ ۲۴ مردادماه سال جاری، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان، افزایش دما و کاهش اکسیژن را از عوامل اصلی تلف شدند ماهیان در ماهشهر اعلام کرد.
محمدجواد اشرفی اظهار کرد: دلیل اصلی تلف شدن ماهیان در ماهشهر گرمای بیش از حد، کاهش اکسیژن محلول در آب، شکوفایی و تشکیل بلوم جلبکی، افزایش تبخیر، کاهش عمق آب و نبود تبادل آبی بین حوضچهها بوده است.
وی ادامه داد: کارشناسان از محل تلف شدن آبزیان نمونه برداری کردند و نمونههای برداشت شده از آب و ماهیان برای بررسی دقیقتر به آزمایشگاه اداره کل محیط زیست استان منتقل شد.
اشرفی گفت: این دومین حادثه در یک ماه گذشته است که در محل اتفاق میافتد و در تاریخ ۱۴ مرداد ماه امسال نیز بیش از ۲۰۰ هزار قطعه و در تاریخ ۲۳ مردادماه سال جاری هم نزدیک پنج هزار قطعه ماهیهای تلف شده که بیشتر از گونه شانک و گواف بودند.
بر اساس اعلام اداره کل محیط زیست خوزستان، علت کمبود اکسیژن در نتایج نمونه برداری اداره کل حفاظت محیط زیست و دامپزشکی استان اثبات شده است.
وجود ماده نیترات علت مرگ بود
ولی نماینده مردم ماهشهر در مجلس با اعلام خبر علت مرگ ماهیان در ماهشهر، نظر اداره کل محیط زیست استان خوزستان را نقص کرد.
حبیب آقاجری اظهار کرد: پیرو نمونهگیری و آزمایشاتی که سازمان حفاظت محیط زیست انجام داد، وجود بیش از حد و چند برابر حد مجاز ماده نیترات آمونیوم در آب دریاچه نمک تشخیص داده شد که این ماده باعث مرگ آبزیان شده است.
وی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست باید هرچه سریعتر منشأ این آلودگی را مشخص کند تا چنانچه فرد یا افرادی در ایجاد آلودگی نقش داشتهاند، شناسایی و از طریق دستگاه قضائی به طور جدی با آنها برخورد شود.
یکی از مسئولان اداره کل محیط زیست خوزستان در واکنش به صحبتهای نماینده مردم ماهشهر در مجلس گفت: برای ما مشخص نیست که منبع سخنان نماینده ماهشهر چیست چرا که آزمایشگاههای رسمی در این زمینه کمبود اکسیژن در آب را علت مرگ ماهیان ماهشهر اعلام کردهاند.
وی افزود: اتفاقاً اگر بررسی کنید متوجه میشوید که در این دو روز هوا به شدت در ماهشهر گرم بوده و تقریباً همه بررسی نشان میدهد کمبود اکسیژن باعث مرگ ماهیان ماهشهر شده است.
این مسئول تأکید کرد: نماینده ماهشهر باید مشخص کند که منبع سخنانش در مورد مرگ ماهیان ماهشهر کدام مرجع رسمی است.
این در حالی است که روز گذشته حادثه مرگومیر ماهیان دریاچه نمک ماهشهر تکرار شده و هزاران ماهی در این دریاچه تلف شدند و بار دیگر آزمایشگاههای معتمد و مرجع، شیلات، محیط زیست انجام شده است.
قاطعانه برخورد میکنیم
در عین حال «محسن ادیبی» سخنگوی شرایط اضطراری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی اظهار کرد: همزمان با اولین مورد از حادثه مرگ و میر ماهیان دریاچه نمک ماهشهر، نمونه برداری و اقدامات آزمایشگاهی اداره محیط زیست شهرستان و همچنین بررسیهای کارشناسی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با جدیت در دستور کار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه به واسطه برخی اظهار نظرها که وجود آمونیوم نیترات در دریاچه نمک ماهشهر را دلیل مرگ ناگهانی ماهیان به عنوان نتیجه اولیه این آزمایشها را عنوان کرده بودند، گفت: بررسیهای کارشناسی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، تولید چنین ترکیب شیمیایی (آمونیوم نیترات) توسط مجتمعهای پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه را رد کرده است.
رئیس روابط عمومی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: دیروز مجدداً حادثه مرگ و میر ماهیان دریاچه نمک ماهشهر تکرار شده و این بار دایره بررسیها و اقدامات آزمایشگاهی وسیعتر گشته و با مشارکت کامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، آزمایشگاههای معتمد و مرجع، شیلات، محیط زیست انجام شده است.
سخنگوی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی تصریح کرد: این تلفات صورت گرفته در حوضچههای مصنوعی استحصال نمک رخ داده که از خوریات ماهشهر آبگیری میشود؛ لذا با توجه به اینکه این حوضچهها ارتباطی با منابع آلاینده صنایع پتروشیمی ندارد، این موضوع در حال بررسی است که آیا عامل آلاینده خاصی وارد آب شده و یا کاهش اکسیژن آب عامل مرگ این ماهیها شده است.
ادیبی، سلامت محیط زیست و رعایت اصول و الزامات زیست محیطی را مقولهای بسیار ضروری و اولویت دار برای سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی عنوان کرد و گفت: در صورت اثبات فرضیه ارتباط پتروشیمیها با مرگومیر ماهیان دریاچه نمک، این سازمان در جایگاه حاکمیتی خود با عوامل مربوطه و شرکتهای خاطی بدون هیچ مماشاتی برخورد قانونی و اداری خواهد کرد.
وی یادآور شد: در روزهای آینده، نتیجه بررسیهای کارشناسی و آزمایشگاهی انجام شده اعلام میشود که جزئیات آن در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت.
شخصیتها نباید نظر دهند
«مهدی محمدی» دادستان عمومی و انقلاب شهرستان بندر ماهشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: همان روز اول اعلام مرگ ماهیان، شخصاً در محل حاضر شدم، دستور تحقیقات لازم به دامپزشکی و محیط زیست برای جمعآوری مستندات و آزمایشات لازم از لاشههای ماهیان، صادر شد، پرونده تشکیل شده و در حال جمعآوری مستندات هستیم.
وی افزود: هرگز تحت تأثیر جوسازیها و تسویه حسابهای شخصی بعضی از سودجویان و تحت تأثیر سمتها و شخصیتها قرار نخواهیم گرفت. موضوع مربوط به حقوق عمومی است و در صورت اثبات تقصیر هر فردی در این رابطه، بدون هیچ ملاحظهای برخورد خواهد شد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان بندر ماهشهر اضافه کرد: اما نکته مهم این است که بررسی این موضوع تخصصی است و کارشناسان این حوزه باید در رابطه با علت تلف شدن ماهیها نظر بدهند نه شخصیتها یا هر فرد غیر کارشناس دیگر.
محمدی گفت: در هر صورت دستگاه قضائی شهرستان درباره حقوق عامه هیچگونه مسامحه و اغماضی نخواهد داشت و در این راه تمام توان و قدرت قانونی خود را به کار خواهد برد.