لیست ۹۳ پروژه فاقد مجوز محیط زیست / از نیروگاه ماهشهر تا سد سردآب فریدونشهر
تخلفات وزارت نیرو در عدم الزام خود به رعایت تشریفات قانونی نه تنها محیط زیست را تخریب کرده نه تنها چالش های منطقه ایی را تشدید کرده بلکه کل نظام حکمرانی را با بحران کارامدی روبرو کرده است. تحقیق و تفحص از پروژه های وزارت نیرو صرفا برخورد با یک تخلف نیست بلکه شناسایی و مسدود کردن گلوگاه های تخلف در سایر بخش ها نیز هست.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ « با وجود تصویب قوانین الزام آور و ضرورت انجام ارزیابی های زیست محیطی پروژه ها از سال 1373 و مصوبه "شورای عالی محیط زیست"، اما وزارت نیرو از اجرای این قوانین سرباز زده و خود را متعهد به این قانون ندانسته است؛ تا جایی که بر اساس داده های سازمان حفاظت محیط زیست، بیش از 80 درصد پروژه های مشمول ارزیابی زیست محیطی این وزارت خانه فاقد مجوز محیط زیستی است. با توجه به عدم پاسخ های قانع کننده از سوی وزیر محترم نیرو و معاونین محترم و به منظور تسریع در آغاز فرایند تحقیق و تفحص از وزارت نیرو، مواردی مورد توجه این کمیسیون قرار بگیرد.»
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ این ها بخش هایی از سخنان جلیل مختار نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی است که که در نامه ای خطاب به محمد جواد عسگری رییس "کمسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست" مجلس شورای اسلامی گفته است.
نماینده مردم آبادان در این نامه تاکید کرده که در راستای اجرای ماده 197 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی و پیرو جلسه مورخ 11/08/1400 و با توجه به عدم پاسخ های قانع کننده از سوی وزیر نیرو و معاونین و به منظور تسریع در آغاز فرایند تحقیق و تفحص از وزارت نیرو، مواردی مورد توجه این کمیسیون قرار بگیرد.
او هشدار داده که با وجود تصویب قوانین الزام آور و ضرورت انجام ارزیابی های زیست محیطی پروژه ها از سال 1373 که با مصوبه شماره 138 شورای عالی حفاظت محیط زیست آغاز و در سال 1376 با تصویب ماده 105 قانون برنامه سوم توسعه و ماده 71 قانون برنامه چهارم توسعه مصوب 1384 و بند الف ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه مصوب 1389 که در بند الف ماده 38 قانون برنامه ششم توسعه نیز مورد تنفیذ قرار گرفته و تاکید شده که کلیه طرحها و پروژههای بزرگ تولیدی و خدماتی پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکانسنجی و مکانیابی، مشمول ارزیابی های زیست محیطی هستند؛ اما وزارت نیرو از اجرای این قوانین سرباز زده و خود را متعهد به اجرای این قانون ندانسته تا جایی که بر اساس داده های سازمان حفاظت محیط زیست، بیش از 80 درصد پروژه های مشمول ارزیابی زیست محیطی این وزارت خانه فاقد مجوز محیط زیستی است.
مختار با بیان این موارد که در این نامه شامل طی نشدن روندهای قانونی در اجرای پروژه ها، به چالش کشیدن نظام حکمرانی کشور، اصرار بر امتداد روندهای غیرقانونی، نامشخص بودن تعهدات قانونی نسبت به ذی نفعان حوضه مبدا، ابهام در صحت آمار و داده های طرح ها، تصمیم گیری بر مبنای اطلاعات ناکافی، تنظیم دلایل توجیهی بر مبنای ملاحظات قومی و منطقه ای ذکر شده، لیست پروژه های پیوست را به منظور انجام تحقیق و تفحص به همراه دیگر مستندات به این کمیسیون ارائه کرده است.
متن کامل این نامه در ادامه می آید.
به نام خدا
برادر عزیز جناب آقای محمد جواد عسگری
ریاست محترم کمسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی
موضوع : معرفی لیست پروژه های مشمول تحقیق و تفحص و ضرورت های تحقیق و تفحص
با سلام و تحیت
احتراما در راستای اجرای ماده 197 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی و پیرو جلسه مورخ 11/08/1400 به استحضار می رساند با توجه به عدم پاسخ های قانع کننده از سوی وزیر محترم نیرو و معاونین محترم، خواهشمند است به منظور تسریع در آغاز فرایند تحقیق و تفحص از وزارت نیرو، موارد ذیل مورد توجه قرار گیرد :
الف ) طی نشدن روندهای قانونی در اجرای پروژه ها
ضرورت انجام ارزیابی های زیست محیطی از سال 1373 با مصوبه شماره 138 شورای عالی حفاظت محیط زیست آغاز و در سال 1376 با تصویب ماده 105 قانون برنامه سوم توسعه کلیه طرحها و پروژههای بزرگ تولیدی و خدماتی باید پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکانسنجی و مکانیابی، مشمول ارزیابی های زیست محیطی قرار می گیرند. همین ماده در ماده 71 قانون برنامه چهارم توسعه مصوب 1384 و بند الف ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه مصوب 1389 و در بند الف ماده 38 قانون برنامه ششم توسعه مورد تنفیذ قرار گرفت. با وجود تصویب قوانین الزام آور متاسفانه وزارت نیرو خود را متعهد به اجرای این قانون ندانسته تا جایی که بر اساس امار سازمان محیط زیست بیش از 80 درصد پروژه های مشمول ارزیابی زیست محیطی این وزارت خانه فاقد مجوز محیط زیستی می باشد.
متأسفانه بسیاری از این طرحها برخلاف نص صریح قانون ( بند الف ماده 215 قانون برنامه پنجم توسعه) موفق به اخذ مجوز کمیسیون ماده 215 نیز شدهاند. علی ایحال با توجه به دستورات موکد مقام معظم رهبری مبنی بر اصلاح ساختار بودجه از یک سو و شناسایی گلوگاه های فساد در کشور که به تخریب سرزمین و تضادهای اجتماعی انجامیده است ضروری است کلیه طرح های فاقد مجوز محیط زیستی دارای پیشرفت فیزیکی و دیگر پروژه های متخلفانه وزارت نیرو در حوضه سد سازی و انتقال آب که به پیوست لیست آنها تقدیم می شود در فرایند تحقیق و تفحص وزارت نیرو مورد بررسی قرار گیرند.
ب ) به چالش کشیدن نظام حکمرانی کشور
تخلفات وزارت نیرو در عدم الزام خود به رعایت تشریفات قانونی نه تنها محیط زیست را تخریب کرده نه تنها چالش های منطقه ایی را تشدید کرده بلکه کل نظام حکمرانی را با بحران کارامدی روبرو کرده است. تحقیق و تفحص از پروژه های وزارت نیرو صرفا برخورد با یک تخلف نیست بلکه شناسایی و مسدود کردن گلوگاه های تخلف در سایر بخش ها نیز هست. وزارت نیرو با تخلفاتش مشروعیت قانونی مصوبات مجلس ، دولت و حتی احکام قوه قضاییه و ساختارهای نظارتی نظام را به چالش کشیده است. لذا ضروری است با اجرای تحقیق و تفحص توسط مجلس و اعلام عمومی نتایج آن از ساختار حکمرانی کشور اعاده حیثیت شود و راه بر هر گونه سو استفاده های دیگر بسته شود.
ج ) اصرار بر امتداد روندهای غیر قانونی
متاسفانه وزارت نیرو به جای اصلاح رویه های غیر قانونی با دور زدن نمایندگان بر استمرار رویه های قبلی ادامه می دهد. صرفه نظر از نامه های نمایندگان محترم ادوار تاکنون پاسخ روشنی در مورد مکاتباتی که تاکنون با وزارت نیرو انجام نشده به دست نیامده متاسفانه به جای پاسخ های علمی شاهد ان هستیم که مثلا آقای خامسی در جواب نمایندگان انشا تحویل می دهد یا اصولا جواب نمی دهند نظیر مکاتبات مربوط به پروژه ونک رفسنجان، کاهش تخصیص آب پروژه های انتقال آب کارون به زاینده رود ، مکاتبه در خصوص پیگیری دلایل عدم رها سازی حق ابه محیط زیستی تونل های انمتقال آب یک و دو کوهرنگ ،ارسال مدارک و مستندات پروژه بهشت آباد، مکاتبات در خصوص پروژه گلاب و...
د ) نامشخص بودن تعهدات قانونی نسبت به ذی نفعان حوضه مبدا
صرف نظر از اینکه به قوانین عمل شده تعهدات وزارت نیرو در قبال مردم ساکن در مخزن سد بهشت آباد و ساکنین مسیر انتقال آب و سد سازی در هیچ کدام از پروژه های مشخص نیست. سازمان محیط زیست در گزارش سازمخود در رابطه با پروژه گلاب به صراحت می گوید حدود 40 هزار نفر متاثر از اجرای تونل گلاب هستند تکلیف این 40 هزار نفر چه می شود؟ درمورد پروژه بهشت آباد مشخص نیست که در صورت خشک شدن چشمه های تامین کننده آب شرب چه سناریو هایی مد نظر وزارت نیرو است در صورت بروز خشک سالی هایی که با ان رو برو هستیم تعهد وزارت نیرو به ذی نفعان خوزستانی و چهارمحال و بختیاری گه با کمبود آب روبرو می شوند و از ذی نفعان اصلی کارون هستند مشخص نیست . تکلیف پیش روی آب شور دریا در مصب کارون به علت انتقال آب در کارون چیست؟ تکلیف پایین آمدن کیفیت آب شرب 5 میلیون از مردم خوزستان به علت کاهش آورد رودخانه های خوزستان به علت انتقال آب چیست؟ ایا قرار است مردم مخزن سد بهشت آباد نیز مانند مردم بیرگان بخاطر سد کوهرنگ سه آواره شوند؟
ه ) ابهام در صحت آمار و داده های طرح ها
متاسفانه نحوه محاسبات اسناد بالادستی وزارت نیرو در خصوص نحوه تخصیص آب، تعیین آب قابل برنامه ریزی حوضه های آبریز و... باعث شده است که تمامی دستگاه های تصمیم گیر دچار سر در گمی شوند به عنوان نمونه در تخصیص شورای عالی اب سهم اصفهان از بهشت آباد 152 میلیون است، اما در تخصیص جدید 250 میلیون قید شده است.
و ) تصمیم گیری بر مبنای اطلاعات ناکافی
به عنوان نمونه در پروژه بهشت آباد موارد ذیل را می توان برشمرد:
1- ریسک زیست محیطی مسیر انتقال آب مشخص نیست چه در مسیر لوله چه در مسیر تونل
2- معیارهای انتخابی برای ملاحضات زیست محیطی معطوف به مباحث کم اهمیت تر مثل c02 ، الودگی صوتی ، پساب و... بوده و در رابطه با ریسک زیست محیطی تونل گزارشی دقیقی به سازمان محیط زیست ارایه نشده در رابطه با اثر تونل بر چشمه ها و ... بررسی های کم رنگی شده است
3- گزارش مطالعات زمین شناسی مورد تایید سازمان محیط زیست ارایه نشده
4- موضوع بیلان آب در ابخوان ها در مسیر حفر تونل در گزارش هیدرولوژی نیامده
5- گزارش لرزه خیزی منطقه و مسیر بر مبنای داده های قدیمی بوده است
6- عدم وجود شاخص برای ارزش گذاری در انتخاب گزینه های مختلف انتقال مثلا دلیل ارجحیت تونل بر لوله چیست؟
7- اغلب چشمه های مسیر برای مصارف شرب هستند مطالعات این بخش و اثر این تونل بر این چشمه ها مشخص نیست؟
8- منابع و مصارف حوزه مبدا و مقصد روشن و شفاف نیست ، نحوه محاسبه نیازهای مختلف شرب کشاورزی ، صنعت و گردشگری در حوضه مقصد مشخص نیست . سازمان محیط زیست در گزارش رسمی خود رقم اعلام شده وزارت نیرو را دلبخواهی توصیف کرده
9- نیازهای مختلف استان خوزستان و چهارمحال بختیاری در افق 1425 مشخص نیست
10- در گزارش های وزارت نیرو گزارش تغییر اقلیم منظور نشده
11- منابع آب موجود در حوضه و مقادیر آب انتقالی از سرشاخه ها مشخص نیست در مکاتبات وزارت نیرو به کرات می گویند انتقاتل اب از حوضه پر آب کارون مبنای این پر آبی چیست ؟ چند تا طرح دیگر قرار است بر سر شاخه ها اجرا شود اینها همه ابهامات در سیمای کلی پروژه بهشت آباد است
12- حق آبه محیط زیستی در محدوده بالادست از سرشاخه های کارون تا انتها مشخص نیست ، معیار تعیین حق آبه و روش های تعیین حق آبه به استناد گزارش های سازمان محیط زیست هنوز مشخص نشده
13- اثرات تجمیعی پروژه های انتقال آب بر خوزستان دیده نشده است
14- بررسی دقیق انتقال آب بر کشاورزی ، ابزی پروری و ... خوزستان نیامده
15- گزارشی در رابطه با اثر انتقال اب بر کیفیت آب کارون در گزارش بهشت آباد نیست
16- گارشی در رابطه با تاثیر سد بر منابع آب زیر زمینی پایین دست سد بهشت آباد نیست
17- عدم ارایه مطالعات یک پارچه سد و تونل
ز ) تنظیم دلایل توجیهی بر مبنای ملاحظات قومی و منطقه ای
مطالعات طرح های وزارت نیرو عموما در راستای سیاست های منطقه ای است به گونه ایی که مثلا در مطالعات طرح های انتقال اب در سرشاخه های کارون اصلا وضعیت محیط زیستی، کشاورزی ، صنعتی و ... خوزستان دیده نشده است.
لذا خواهشمند است با توجه به موارد پیش گفته در کنار پروژه های بهشت آباد و گلاب لیست پروژه های پیوست به منظور انجام تحقیق و تفحص به همراه دیگر مستندات حضورتان تقدیم می شود.
شماره طبقه بندی |
عنوان طرح |
عنوان دستگاه |
ردیف |
1301041001 |
مطالعه و احداث سد لیروک |
وزارت نیرو |
1 |
1307003142 |
احداث سد تراز لالی مسجد سلیمان |
وزارت نیرو |
2 |
1307003143 |
احداث سد باهوش و شبکه آبیاری و زهکشی |
وزارت نیرو |
3 |
1503002235 |
ایجاد تصفیه خانه فاضلاب شهر البرز |
وزارت نیرو |
4 |
1301015001 |
احداث بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی ماهشهر |
وزارت نیرو |
5 |
1706002010 |
مطالعه و اجرای دهکده طرح گردشگری چرم شیر |
وزارت نیرو |
6 |
1307003105 |
سد تاج امیر |
وزارت نیرو |
7 |
- |
توسعه نیروگاه رامین(واحدهای 7 و8) |
وزارت نیرو |
8 |
|
انتقال آب بهشت آباد به اصفهان |
وزارت نیرو |
9 |
3070030731 3070030741 |
شبکه آبیاری و زهکشی کهیر |
وزارت نیرو |
10 |
1307003093 |
سد مشمپا |
وزارت نیرو |
11 |
- |
نیروگاه سیکل ترکیبی زرند |
وزارت نیرو |
12 |
1307007040 |
سد چایلی |
وزارت نیرو |
13 |
3070030141 |
انتقال آب رودخانه سبزکوه به تالاب چغاخور |
وزارت نیرو |
14 |
1307007001 |
سدوبند انحرافی،انتقال آب به دریاچه ارومیه (زاب) |
وزارت نیرو |
15 |
3070070291 1307002182 |
سد عمارت |
وزارت نیرو |
16 |
3070030411 |
سد و شبکه آبیاری و زهکشی پیغام چای |
وزارت نیرو |
17 |
- |
سد سردآب فریدونشهر |
وزارت نیرو |
18 |
- |
سد خاکی درده |
وزارت نیرو |
19 |
- |
سد مخزنی گلال |
وزارت نیرو |
20 |
- |
نیروگاه سیکل ترکیبی سبلان |
وزارت نیرو |
21 |
1307007016 |
سد خدا آفرین |
وزارت نیرو |
22 |
1307003080 |
سد و شبکه آبیاری گرمی چای |
وزارت نیرو |
23 |
- |
سد و شبکه آبیاری کلقان چای |
وزارت نیرو |
24 |
1307003067 |
سد قشلاق |
وزارت نیرو |
25 |
- |
فاز بخار نیروگاه سیکل ترکیبی شیروان |
وزارت نیرو |
26 |
1307003069 |
سد کبوتر لانه (آناهیتا) |
وزارت نیرو |
27 |
- |
سد و شبکه آبیاری و زهکشی گیوی |
وزارت نیرو |
28 |
- |
سد دویرج و شبکه آبیاری و زهکشی |
وزارت نیرو |
29 |
- |
سد کنگیر و شبکه آبیاری و زهکشی |
وزارت نیرو |
30 |
- |
سد بفراجرد |
وزارت نیرو |
31 |
- |
سد و شبکه آبیاری حاجیلر چای |
وزارت نیرو |
32 |
- |
سد مخزنی فرخی قاین |
وزارت نیرو |
33 |
- |
سد مخزنی سیاهو |
وزارت نیرو |
34 |
- |
نیروگاه گهر انرژی سیرجان |
وزارت نیرو |
35 |
1307002102 |
سد کلان ملایر |
وزارت نیرو |
36 |
- |
نیروگاه حرارتی سهند بناب |
وزارت نیرو |
37 |
- |
نیروگاه سیکل ترکیبی قائن (شهید کاوه) |
وزارت نیرو |
38 |
1307003114 |
سد تنگ سرخ |
وزارت نیرو |
39 |
- |
سد احمدبیگلو |
وزارت نیرو |
40 |
- |
نیروگاه ایرانشهر (بمپور) |
وزارت نیرو |
41 |
1307003101 |
سد مخزنی هادیقر(دهرود)و سامانه انتقال آب شرب،صنعت و کشاورزی |
وزارت نیرو |
42 |
1307003090 |
سد مراش |
وزارت نیرو |
43 |
1307003059 |
سد شفا رود |
وزارت نیرو |
44 |
3010160021 |
سد خرسان (3) |
وزارت نیرو |
45 |
- |
سد کنجانچم (طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
46 |
- |
سامانه انتقال به طول127کیلومتر(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
47 |
- |
شبکه های آبیاری و زهکشی(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
48 |
- |
سد چنگوله(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
49 |
- |
سامانه انتقال به طول155کیلومتر(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
50 |
- |
شبکه های آبیاری و زهکشی(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
51 |
- |
سد ازگله (طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
52 |
1307007055 |
51 کیلومتر سامانه انتقال(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
53 |
- |
شبکه های آبیاری و زهکشی(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
54 |
- |
سد بازی دراز(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
55 |
- |
تونل بازی دراز(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
56 |
- |
سامانه انتقال به طول65کیلومتر(طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
57 |
- |
شبکه های آبیاری و زهکشی (طرح گرمسیری) |
وزارت نیرو |
58 |
1307003103 |
کوهرنگ سه |
وزارت نیرو |
59 |
1301016004 |
سد بختیاری |
وزارت نیرو |
60 |
1307002260 |
طرح گلاب |
وزارت نیرو |
61 |
3070030321 |
سد بابا حیدر |
وزارت نیرو |
62 |
3070030281 |
سد آقبلاغ و سد ونک |
وزارت نیرو |
63 |
1307007049 |
ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﺎﺭﻱ ﻭ ﺯﻫﻜﺸﻲ ﻫﻮﺍﺳﺎﻥ |
وزارت نیرو |
64 |
1307007048 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﻭ ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﺎﺭﻱ ﻭ ﺯﻫﻜﺸﻲ ﮔﺮﺩﻩ ﺑﻴﻦ |
وزارت نیرو |
65 |
1307007035 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪﻫﺎﻱ ﻣﺎﺷﻜﻴﺪ ﻋﻠﻴﺎ |
وزارت نیرو |
66 |
1307007030 |
ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﺎﺭﻱ ﻭﺯﻫﻜﺸﻲ ﻏﺎﺯﺍﻥ |
وزارت نیرو |
67 |
1307003143 |
ﺍﺣﺪﺍﺙ ﺳﺪ ﺑﺎﻫﻮﺵ ﻭ ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﻴﺎﺭﻱ ﻭ ﺯﻫﻜﺸﻲ |
وزارت نیرو |
68 |
1307003127 |
ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻭ ﺍﺟﺮﺍﻱ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﻣﺨﺰنی ﺑﻴﺴﺘﻮﻥ ﻭ ﺗﺎﺳﻴﺴﺎﺕ ﻭﺍﺑﺴﺘﻪ |
وزارت نیرو |
69 |
1307003124 |
ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻭ ﺍﺟﺮﺍﺀ ﺳﺪ ﻗﺮﻩ دانلو |
وزارت نیرو |
70 |
1307003095 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﻧﺮﮔﺴﻲ |
وزارت نیرو |
71 |
1307003083 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﮔﻠﻮﺭﺩ |
وزارت نیرو |
72 |
1307003081
|
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﮔﺮﻳﻦ |
وزارت نیرو |
73 |
1307003063
|
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﺻﻔﺎﺭﻭﺩ |
وزارت نیرو |
74 |
1307003062
|
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﺷﻴﺮﻳﻦ ﺁﺏ |
وزارت نیرو |
75 |
1307003057 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﺳﻴﻜﺎﻥ |
وزارت نیرو |
76 |
1307003054 |
ﺳﺎﻣﺎﻧﻪ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﻭ ﺗﺼﻔﻴﻪ ﺧﺎﻧﻪ - ﻭﺍﻣﻲ |
وزارت نیرو |
77 |
1307003053 |
ﺳﺎﻣﺎﻧﻪ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﻭ ﺗﺼﻔﻴﻪ ﺧﺎﻧﻪ سد سرنی |
وزارت نیرو |
78 |
1307003048 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﺧﻴﺮﺁﺑﺎﺩ |
وزارت نیرو |
79 |
1307003046 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺳﺪ ﭼﺸﻤﻪ ﻋﺎﺷﻖ ﻭ ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﺎﺭﻱ ﻭ ﺯﻫﻜﺸﻲ |
وزارت نیرو |
80 |
1307003030 |
سد ﻛﺴﻠﻴﺎﻥ |
وزارت نیرو |
81 |
1307003019 |
ﺳﺪ ﻣﺨﺰﻧﻲ ﭼﻨﺎﺭﻩ |
وزارت نیرو |
82 |
1307002163 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﺎﺭﻱ ﻭ ﺯﻫﻜﺸﻲ ﺳﺒﻼﻥ |
وزارت نیرو |
83 |
1307002149 |
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺷﺒﻜﻪ ﺁﺑﻴﺎﺭﻱ ﻭ ﺯﻫﻜﺸﻲ ﺧﻴﺮﺁﺑﺎﺩ |
وزارت نیرو |
84 |
|
سد فینسک |
وزارت نیرو |
85 |
|
سد زارم رود |
وزارت نیرو |
86 |
|
انتقال آب خزر به سمنان |
وزارت نیرو |
87 |
|
انتقال آب هلیلرود |
وزارت نیرو |
89 |
|
گتوند |
وزارت نیرو |
90 |
|
چرمشیر |
وزارت نیرو |
91 |
|
انتقال آب دریای عمان و خلیج فارس به دریای عمانن |
وزارت نیرو |
92 |
پروژه بن بروجرد | 93 |