?>
کد خبر: 218313
A
در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران مطرح شد؛

مقتدایی نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس: روسیه در مذاکره با آمریکا، منافع ایران را هم در نظر می‌گیرد

عباس مقتدایی، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با اشاره به مذاکرات روسیه و آمریکا و پیشنهاد میانجی گری روس ها در مسئله هسته ای ایران به دیده‌بان ایران گفت: روسیه در مذاکره با آمریکا، منافع ایران را هم در نظر می‌گیرد در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران، پیمان‌های راهبردی بلندمدتی را با روسیه و چین امضا کرده است و کشورهایی که دارای چنین معاهدات استراتژیکی هستند، اصولا در هرگونه روابط خارجی با سایر کشورها، منافع هم‌پیمانان خود را هم در نظر می‌گیرند.

مقتدایی نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس:  روسیه در مذاکره با آمریکا، منافع ایران را هم در نظر می‌گیرد

دیده‌بان ایران؛ محمدحسین خودکار: در حالی که جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده است که تا زمان برقراری سیاست فشار حداکثری توسط دولت جدید ایالات متحده، حاضر به انجام مذاکره با این کشور نخواهد شد، اخیرا مقامات روسیه اعلام کرده‌اند که این کشور می‌تواند برای انجام مذاکرات بین ایران و آمریکا، نقش میانجی یا واسطه را ایفا کند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در این زمینه گفته است که «آماده‌ایم هر کاری به‌منظور دستیابی به توافقی برای حل مشکلات بین ایران و آمریکا انجام دهیم. روسیه معتقد است که ایالات متحده و ایران باید تمامی مشکلات خود را از طریق مذاکره حل کنند.»

این اظهارات اما در حالی بیان شده است که حدود دو هفته قبل، مارکو روبیو و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه آمریکا و روسیه در ریاض (پایتخت عربستان سعودی) با یکدیگر ملاقات کردند و البته یک هفته بعد از این دیدار نیز لاوروف برای ملاقات با سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان به تهران آمد. اگرچه دستیابی به توافق صلح اوکراین، هدف اصلی دیدار هیات‌های روسی و آمریکایی در عربستان عنوان شده است، اما برخی تحلیلگران معتقدند که پرونده ایران نیز روی میز مذاکرات آمریکا و روسیه قرار دارد. به عبارت دیگر، احتمال تعامل و حتی تبانی دو قدرت جهانی بر سر منافع کشورمان وجود دارد. 

از نظر این دسته از تحلیلگران، روسیه از ایران صرفا به عنوان یک کارت بازی در مذاکرات خود با غرب به‌ویژه ایالات متحده بهره می‌برد و حاضر است از منافع خود در ایران به نفع منافع خود در اوکراین دست بکشد، یعنی به‌نوعی حمایت خود از ایران را کاهش دهد، اما امتیازات و سرزمین‌های بیشتری را در توافق صلح احتمالی با اوکراین به دست بیاورد. این تحلیلگران تاکید دارند همان‌طورکه سه سال قبل، حمایت نسبی ایران از روسیه در شروع جنگ اوکراین باعث شکست خوردن مذاکرات احیای برجام شد، اکنون نیز بار دیگر احتمال دارد منافع کشورمان فدای توافق صلح اوکراین شود. 

در چنین شرایطی از عباس مقتدایی خوراسگانی، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پرسیدیم که چقدر احتمال دارد که منافع ایران، قربانی مذاکرات و تعامل احتمالی آمریکا و روسیه شود، که او نیز به دیده‌بان ایران گفت: کسانی که این‌گونه تحلیل می‌کنند که آمریکا و روسیه در توافق صلح با اوکراین، بر سر منافع ایران نیز مانند منافع اوکراین معامله خواهند کرد، شناخت عمیقی از کشورمان و توانمندی‌های آن ندارند. جمهوری اسلامی ایران کشوری وسیع است که هم از نظر جمعیتی و هم از نظر قدرت منطقه‌ای با بسیاری از کشورهای دیگر خاورمیانه قابل مقایسه نیست، بنابراین طرف‌های خارجی نمی‌توانند مانند نوع مواجهه‌ای که با اوکراین دارند، بر سر منافع ما هم بدون نظر خودمان تصمیم‌گیری کنند. 

نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی به دیده بان ایران گفت در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران، پیمان‌های راهبردی بلندمدتی را با روسیه و چین امضا کرده است و کشورهایی که دارای چنین معاهدات استراتژیکی هستند، اصولا در هرگونه روابط خارجی با سایر کشورها، منافع هم‌پیمانان خود را هم در نظر می‌گیرند؛ بنابراین، مذاکراتی که بین آمریکا و روسیه در جریان است و محور آن هم موضوع اوکراین است، نمی‌تواند برای ایران به عنوان یک تهدید در نظر گرفته شود، زیرا جمهوری اسلامی هم از نظر دفاعی و امنیتی و هم از نظر اقتدار سیاسی و استقلال همه‌جانبه در وضعیتی قرار دارد که یک قدرت منطقه‌ای محسوب می‌شود، در حالی که اوکراین یک کشور وابسته است که زیرمجموعه جهان غرب قرار داد و می‌خواهد که به پیمان ناتو بپیوندند، اما حتی اجازه پیوستن آن به این پیمان هم داده نشده است. 

 روسیه در مذاکره با آمریکا، منافع ایران را هم در نظر می‌گیرد

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس یادآور شد: روسیه در مذاکره با آمریکا، منافع ایران را هم در نظر می‌گیرد. روس ها با ما پیمان استراتژیک دارند و منافع ما را هم در نظر خواهند داشت. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: جایگاه ایران و اوکراین در عرصه بین‌المللی کاملا با یکدیگر متفاوت است، بنابراین مقایسه بین کشورمان با اوکراین و ارائه این تحلیل که آمریکا و روسیه همان‌طور که درباره منافع اوکراین چانه‌زنی می‌کنند، می‌توانند درباره منافع ایران نیز با یکدیگر مذاکره کنند، از اساس دارای اشکال فنی و نقص علمی ناشی از عدم شناخت واقعیت‌های ایران و جایگاه آن در منطقه و نظام بین‌الملل است. 

منبع: دیده‌بان ایران 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر