کد خبر: 215266
A
در گفت و گو با دیده بان ایران مطرح شد؛

مهدی ذاکریان، کارشناس بین‌الملل: آمریکا اگر ببیند فعال شدن مکانیسم ماشه برای مهار ایران موثر نیست، دست اسرائیل را برای حمله به تاسیسات هسته‌ای باز می‌گذارد

مهدی ذاکریان، استاد روابط حقوق بین‌الملل درباره نتایج سفر نتانیاهو به آمریکا و مسئله هسته‌ای به دیده‌بان ایران گفت: احتمال حمله اسرائیل در صورت چراغ سبز آمریکا به تاسیسات نظامی و هسته‌ای ایران وجود دارد. اما پیش از اینکه این اتفاق بخواهد بیفتد ابتدا روی مکانیسم ماشه می‌روند و پس از آن هم اگر ببینند مهار و کنترل نشده است، این احتمال وجود دارد. آمریکا اگر ببینید فعال شدن مکانیسم ماشه برای مهار ایران موثر نیست، دست اسرائیل را برای حمله به تاسیسات هسته‌ای باز می‌گذارد. همین الان هم این موضوع گزینه متحمل محسوب می شود. چرا که اگر سیاست خارجی ما نتواند در نظام بین الملل اقناعی باشد حتی پیش از گزینه ماشه نیز این گزینه می تواند برای اسرائیل فعال باشد.

مهدی ذاکریان، کارشناس بین‌الملل: آمریکا اگر ببیند فعال شدن مکانیسم ماشه برای مهار ایران موثر نیست، دست اسرائیل را برای حمله به تاسیسات هسته‌ای باز می‌گذارد

دیده‌بان ایرانمهدی ذاکریان استاد روابط حقوق بین‌الملل در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران به بررسی تاثیر سفر نتانیاهو به ایالات متحده و بیانیه ترامپ برای افزایش فشازر حداکثری به ایران پرداخته است.

مشروح گفت‌وگوی دیده‌بان ایران با مهدی ذاکریان، استاد روابط بین‌الملل را در ذیل بخوانید:

ترامپ دریک موضع گیری جدید از فشار حداکثری به ایران گفته است،ارتباط سفر نتانیاهو به آمریکا و بیانیه اخیر ترامپ چیست؟

این ارتباط کاملا روشن است، چون اسرائیل و آمریکا متحد استراتژیک هستند و نگرانی ها و دستاوردهای شان مشترک است . با هم می برند و با هم می بازند،باخت ایالات متحده باخت اسرائیل است و باخت اسرائیل هم باخت آمریکاست. طبیعی است که وقتی نتانیاهو به یقین رسیده که ایران برای اسرائیل در منطقه مزاحمت ایجاد می کند و از گروه هایی که سبب نقض امنیت اسرائیل می شوند حمایت می کند با لابی گری سعی کند اقناع را دنبال کند که آنها نیز به این نتیجه برسند که باید با ایران برخورد کنند.

پس از سقوط اسد حضور منطقه ای ایران کمتر شده ...

ما نخواستیم و اسرائیل اینکار را کرده است .ما بنا نداشتیم حضور مان کم رنگ شود واسرائیل اینکار را کرده است .اسرائیل کاری کرده است که در درجه اول ما در منطقه در انزوا باشیم به گونه ای که ترکیه،عربستان،اردن ومصر از اینکه نفوذ ایران در سوریه و منطقه کاهش پیدا کرده خشنود باشند.

دوم اینکه اسرائیل کاری کرده که ایالات متحده آمریکا هم فشار خود بر ایران را افزایش دهد و در نهایت به این نتیجه می رسیم که ایران در منطقه یک کشوری است که نمی تواند نفوذ قبلی خود را داشته باشد و از موضع ضعف می خواهد به سمت مذاکره برود و امروز از گفتگو با آمریکا صحبت می شود، بدا به حال کشوری که مدیران نادان دارد. آن موقعی که در قدرت بودیم التماس و خواهش می کردیم که برویم صحبت کنیم و اگر به نفع ما است در مذاکره به نتیجه ای برسیم و اگر هم نیست به آنها بگوییم نه ما آماده پذیرش شرایط شما و شما مهیای پذیرش شرایط ما نیستید.

الان در بدترین موقعیت میگویند می خواهیم مذاکره کنیم،آقای عراقچی می خواهد برود در مورد چه چیزی مذاکره کند؟ اقای پمپئو  آمد و گفت 12 شرط را انجام دهید تا ما بیاییم با شما مذاکره کنیم.یک سال بعد آقای ترامپ آمد و گفت هیچ شرطی نداریم وفقط بیایید توافق بهتری با شما ببندم.این می شود تفاوت سیاست خارجی خوب و سیاست خارجی بد.در زمانی که ترامپ ازبرجام خارج شد آقایان روحانی ،واعظی و وظریف اعلام کردند که ما بر برجام و تعهدات بین المللی خودمان پایبند هستیم و تمام دنیا کنار ما ایستاد.اما در یکسال اخیر و همینطور در دوره آقای پزشکیان سیاست خارجی ایران سیاست خارجی مبتنی بر توهم است یعنی اول می گویند ما قدرت داریم و دوم اینکه از مردم فاصله گرفته اند و به عبارتی مشروعیت داخلی ندارد لذا طرف بیرونی می داند که ما در بدترین موقعیت قرار داریم .

البته دور شدن از مردم در دولت آقای پزشکیان جایی ندارد و وی همواره از همراهی مردم می گوید ضمن اینکه ایشان در اولین نشست خبری خود از گفتگو سخن گفت و اخیرا هم در مصاحبه ای این موضوع را متذکر شده اند.

 مشروعیت مردمی را کسی دارد که بگوید من مدیون آرای مردم هستم . ایشان چنین چیزی نگفته است.تا وقتی که اقای پزشکیان یقین پیدا نکند که حضورش بخاطر آرای مردم است و کاری که می خواهد بکند برای مردم است، مردم پشت  ایشان نیستند. یکی از مشکلات سیات خارجی و حکمرانی بیرونی این است که آقای بشار اسد در آستانه سرنگونی بود و وزیر خارجه ما رفت در دمشق شام خورد .این یعنی سیاست خارجی مشکل دارد. هر آدمی اشتباه می کند و می شود از این خطای آقای عراقچی چشم پوشی کرد ولی از خطای دوم که سفر به افغانستان است چگونه چشم پوشی کنیم. وزیر خارجه در گفتگو با طالبان چه چیزی را می خواست به دست بیاورد. بله می شود با طالبان کار کرد همانطور که قطر اینکار را انجام می دهد و حتی با گروه های تروریستی هم کار می کند.

یعنی نمی توانیم این سفر به افغانستان را در ارتباط طالبان و گروه تحریرالشام و احتمال گرفتن امتیاز تعمیم دهیم ؟

نخیر نیازی نیست که برویم با طالبان گفتگو کنیم خودمان برویم با تحریرالشام گفتگو کنیم. دستگاه های امنیتی ما باید اینکار را بکند و اصلا وزیر خارجه نبایست برود.این موارد باید محرمانه باشد و نباید وزیر خارجه به افغانستان می رفت،ضمن اینکه دیدیم چه کسانی پای پله هواپیما رفتند و چگونه آقای عراقچی را تحویل گرفتند.پرچم ایران را نگذاشتند و وی را به صورت رسمی تحویل نگرفتند.اینها همه معنی دارد ،طالبان اینها را می فهمد دستگاه سیاست خارجی دولت نه.بزرگترین مشکل و چالش آقای پزشکیان این است که زبان و گفتمان تفاهم و وفاق با مردم را بلد نیست.

البته که آقای پزشکیان همانطور که قبلا عرض کردم با مردم رابطه خوبی دارند ولی با توجه به ایرادات شما آیا دولتی را بعوان مصداقی سراغ دارید که با مردم حتی صمیمانه تر از دولت چهاردهم بوده باشد؟​

بله، ما دو دولت بسیار موفق داشتیم که به رغم اینکه مشکلات بسیار بزرگ داشتند اما توانستند ارتباط خیلی موفق و موثری با مردم برقرار بکنند و حل مشکلات عمده آنها حتی در صحنه بین المللی بخاطر حضور و مشارکت مردم بود.اول دولت آقای میرحسین موسوی در زمان جنگ بود که مردم تمام مشکلات را پذیرفتند برای اینکه به این نتیجه رسیدند که با یک نخست وزیری روبرو هستند که اجازه نمی دهد یک ریال نه به جیب خودش برود و نه کس دیگری.در آنزمان حتی تورم هم نداشتیم.دومین دولت ،دولت آقای خاتمی بود.ضمن اینکه هم برای مهندس موسوی مشکل به وجود می آورند که مرحوم امام از ایشان حمایت می کرد و هم برای دولت اقای خاتمی مشکل به وجود می آوردند که هیچ کس از ایشان  حمابت نمی کرد جز مردم.مشکل در سیاست خارجی است.

احتمال حمله اسرائیل در صورت چراغ سبز آمریکا به تاسیسات نظامی و هسته ای ایران را چقدر محتمل  می دانید؟

احتمال حمله اسرائیل در صورت چراغ سبز آمریکا به تاسیسات نظامی و هسته ای ایران وجود دارد.اما پیش از اینکه این اتفاق بخواهد بیفتد ابتدا روی مکانیسم ماشه می روند و پس از آن هم اگر ببینند مهار و کنترل نشده است این احتمال وجود دارد.  آمریکا اگر ببینید فعال شدن مکانیسم ماشه برای مهار ایران موثر نیست؛ دست اسرائیل را برای حمله به تاسیسات هسته ای باز می گذارد

همین الان هم این موضوع گزینه  متحمل محسوب می شود. چرا که اگر سیاست خارجی ما نتواند در نظام بین الملل اقناعی باشد حتی پیش از گزینه ماشه نیز این گزینه می تواند برای اسرائیل فعال باشد.

منبع: سایت دیده بان ایران

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر