مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی: هرگونه افزایش قیمت لبنیات از خرداد ۱۴۰۳ به بعد، تخلف است/ هرچقدر قیمت لبنیات بالاتر برود، تولید پایینتر میآید
علی احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی با تاکید بر این که هرچقدر قیمت لبنیات بالاتر برود، میزان تولید این محصولات هم پایینتر میآید، به دیدهبان ایران گفت: هیچ مصوبهای برای افزایش قیمت لبنیات در ماههای اخیر به تصویب نرسیده است. لبنیات خردادماه سال جاری افزایش قیمت ۲۵ درصدی داشته و بعد از آن هیچ مجوز قانونی برای افزایش قیمت لبنیات صادر نشده است. چنانچه واحدی بعد از آن یک مرحله افزایش قیمت، مجددا افزایش قیمت انجام داده باشد، شک نکنید تخلف است و دستگاههای نظارتی باید سریع با این واحد برخورد کنند.
دیدهبان ایران؛ زهرا ترابی: در حالی که در طول سال جاری حداقل دو مرتبه شاهد افزایش قیمت برخی انواع لبنیات بودهایم، در هفتههای اخیر بازهم شاهد افزایش قیمت شیر و برخی انواع دیگر لبنیات دیگر هستیم. این در حالی است که در چند سال اخیر، بارها مشاهده کردهایم که علاوه بر افزایش قیمت سنواتی که یکبار در ابتدای سال با مجوز دولت انجام میشود، در طول سال نیز تولیدکنندگان محصولات لبنی چند مرتبه دست به افزایش قیمت میزنند، آن هم در شرایطی که اتحادیه مربوطه کاملا از افزایش قیمتها اظهار بیاطلاعی میکند و تاکید دارند که گرانیها، تخلف است.
نکته جالب دیگر این است که این افزایش قیمتها که بدون اطلاع توسط وزارت کشاورزی و اتحادیه انجام میشود و دستگاههای نظارتی از جمله سازمان تعزیرات حکومتی نیز برخوردی جدی در این زمینه انجام نمیدهند. این در حالی است که بهنام نیکمنش، معاون بازرسی و نظارت اتاق اصناف ایران نیز افزایش قیمت اخیر لبنیات را تایید کرده و گفته است که «براساس بازرسیهای انجامشده، قیمت انواع محصولات لبنی در یک تا دو ماه اخیر افزایش داشته است.» این افزایش قیمتها با نوسانات ارزی هفتههای اخیر همراه بوده است و ظاهرا بازار لبنیات میخواهد خود را با بازار ارز و طلا هماهنگ کند که هر وقت نرخ دلار و طلا بالا رفت، لبنیات هم تحت تاثیر این موضوع قرار بگیرد.
تخلف دامداریها درباره گرانی ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت شیر خام
در همین راستا از علی احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی درباره افزایش قیمت لبنیات در هفتههای اخیر پرسیدیم که او نیز در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران، توضیح داد: هیچ مصوبهای برای افزایش قیمت لبنیات در ماههای اخیر به تصویب نرسیده است. لبنیات خردادماه سال جاری افزایش قیمت ۲۵ درصدی داشته و بعد از آن هیچ مجوز قانونی برای افزایش قیمت لبنیات صادر نشده است. چنانچه واحدی بعد از آن یک مرحله افزایش قیمت، مجددا افزایش قیمت انجام داده باشد، شک نکنید تخلف است و دستگاههای نظارتی باید سریع با این واحد برخورد کنند.
وی تاکید کرد: افزایش قیمتهای اخیر کاملا خودسرانه است. دامداران مصوبهای که برای شیر خام و درصد چربی مازادشان بوده است، یعنی به ازای هر درصد چربی مازاد از ۳.۲ باید ۳۰۰ تومان از کارخانهها میگرفتند، ادعا دارند که از برخی کارخانهها بیشتر از ۳۰۰ تومان میگیرند که تخلف است. از طرفی قیمت پایه شیر خام ۱۷ هزار تومان بوده که مصوب شده است. شیر خام باید براساس باسکول شرکت خریدار و آزمایشگاه کارخانه تولیدکننده باشد. متاسفانه اخیراً دامداریها رسم کردند که خودشان آزمایشگاه دارند که شیر را با ۱۸ هزار تومان حساب میکنند و اعلام میکنند چربی شیر ۴ درصد است که یک باره هشت هزار تا ۳۳۰۰ هزار تومان هم اضافه میکندن. با این کار عملا شیر خام را ۲۰ تا ۳۰ درصد بالاتر از قیمت مصوب به فروش میرسانند که تخلف دامداریها است.
محصولات لبنی به هیچ وجه نباید افزایش قیمت داشته باشند
ظفری در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: تخلف کارخانجات این است که به هیچ وجه نباید محصولات لبنی را بیشتر از افزایش قیمت ۲۵ درصدی ابتدای سال، افزایش داشته باشند. از رسانهها، دستگاههای نظارتی از جمله سازمان حمایت و تعزیرات میخواهم به این دو بخش یعنی هم تخلف کارخانجات و هم تخلف دامداریها رسیدگی کنند. قیمت شیر خام باید براساس قیمت مصوب و براساس نظر آزمایشگاه کارخانجات باشد و محصولات لبنی هم به هیچ وجه حق افزایش قیمت مجدد را ندارند؛ بنابراین هر دو مورد تخلف است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا دستگاههای نظارتی به افزایش قیمت لبنیات ورود پیدا نمیکنند، پاسخ داد: این سوال را باید از دستگاههای نظارتی داشته باشیم که چرا انجام نمیدهند؟ اگر گفتند مجوزی است میگویم فقط یک بار مجوز داشتند، ولی این بار مجوز ندارند و کاملا تخلف است. وظیفه دستگاههای مجری برخورد با تخلف است، خودمان که نمیتوانیم برخورد کنیم. باید دستگاههای نظارتی، تعزیرات و سازمان حمایت برخورد کنند.
نگرانی از تداوم افزایش قیمت لبنیات در سال آینده
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی در پاسخ به این سوال که برخی بر این باور هستند که افزایش قیمت لبنیات به کاهش تولید و میزان فروش محصول کارخانهها مربوط است، بیان کرد: هر چه افزایش قیمت بیشتر شود، تولید کارخانهها نیز کاهش پیدا میکند، یعنی هرچه افزایش قیمت داشته باشیم، چرخ کارخانهها بیشتر میخوابد. از ۱۲۰۰ کارخانه تولید محصولات لبنی که قبلا فعال بودند، متاسفانه اکنون تعداد اندکی از آنها در حال کار هستند. همه دوست دارند که قیمت محصولات لبنی پایینتر باشد که مردم مصرف بیشتری داشته باشند و کارخانهها با ظرفیت کامل کار کنند. اما برخی واحدهای صنفی به میل خودشان تخلف میکنند.
ظفری در پایان با بیان این که سال آینده افزایش قیمت لبنیات خواهیم داشت، خاطرنشان کرد: هر زمانی وزارت جهاد کشاورزی به دامدارها اجازه بدهد که افزایش قیمت بدهند، معاونت امور دام وزارتخانه خودش عامل تحریککننده دامدارها میشود. از آنجایی که مواد اولیه کارخانهها از شیر است، ۷۰ درصد قیمت محصولات لبنی به قیمت شیر برمیگردد. اگر این اتفاق بیفتد و مواد بستهبندی و مواد پتروشیمی را خود دولت گران کند، حتما قیمت لبنیات در سال آتی بیشتر میشود.
منبع: دیدهبان ایران