زرده یا سفیده تخممرغ؛ کدام مفیدتر است؟
تخممرغ یکی از بهترین غذاهای پروتئینی محسوب میشود، هرچند میزان پروتئین آن بسته به اندازه و اینکه شامل سفیده و زرده باشد یا نه، متفاوت است.
به گزارش سایت دیده بان ایران ؛شکی نیست که تخممرغ منبعی عالی از چندین ویتامین و مواد معدنی مهم است. همچنین، تخممرغ یکی از بهترین غذاهای پروتئینی موجود محسوب میشود، هرچند میزان پروتئین آن بسته به اندازه و اینکه شامل سفیده و زرده باشد یا نه، متفاوت است. تخممرغ با فواید متعددی برای سلامتی مرتبط است که بسیاری از آنها به محتوای پروتئین چشمگیر آن مربوط میشود. با این حال، غذاهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند در هر وعده به همان میزان و حتی بیشتر پروتئین فراهم کنند.
پروتئین برای جنبههای مختلفی از سلامت، از جمله ترمیم بافت، رشد عضلات، عملکرد سیستم ایمنی و موارد دیگر اهمیت دارد. اما چقدر پروتئین در یک تخم مرغ وجود دارد؟ مقدار مشخص می تواند بر اساس چندین عامل مختلف از جمله اندازه تخم مرغ متفاوت باشد، اما هر تخم مرغ معمولاً بین پنج تا هشت گرم پروتئین دارد. میزان پروتئین در تخممرغ کوچک و متوسط به ترتیب ۴.۸ و ۵.۵ گرم است. همچنین میزان پروتئین در تخممرغ بزرگ و خیلی بزرگ نیز به ترتیب ۶.۳ و ۷ گرم است.
تخممرغ از دو بخش تشکیل شده است؛ سفیده و زرده، که هر کدام مجموعهای متفاوت از مواد مغذی را ارائه میدهند. میزان پروتئین در سفیده تخممرغ میتواند با میزان پروتئین در زرده متفاوت باشد، به همین دلیل در بحث ارزش غذایی تخممرغ، درک این تفاوت اهمیت دارد. بیش از نیمی از محتوای پروتئین تخممرغ در سفیده آن قرار دارد، به همین دلیل مکملهای پودر پروتئین تخممرغ معمولاً از سفیده تهیه میشوند.
در حالی که هر سفیده تخممرغ حاوی حدود ۳.۶ گرم پروتئین است، تخممرغ آبپز که شامل سفیده و زرده باشد، حدود ۶.۳ گرم پروتئین دارد. در مقابل، یک زرده تخممرغ بزرگ حاوی ۲.۷ گرم پروتئین است.
اگرچه سفیده تخم مرغ پروتئین بیشتری دارد، اما اکثر مواد مغذی موجود در تخم مرغ در واقع در زرده آن یافت می شود. زرده تخم مرغ سرشار از چربی، سلنیوم، فسفر، ویتامین B۱۲، ویتامین A، ویتامین D، فولات و ریبوفلاوین است. البته زرده تخم مرغ دارای کلسترول بیشتری در رژیم غذایی است. در حالی که تحقیقات نشان میدهد که کلسترول رژیم غذایی برای اکثر بزرگسالان سالم تأثیر کمی بر سطح کلسترول خون دارد، برخی از افراد ممکن است نسبت به اثرات کلسترول رژیم غذایی حساستر باشند و باید مراقب مصرف آنها باشند.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تخممرغ خام و پخته شده هر دو حاوی پروتئین تقریبا یکسانی هستند. علاوه بر این، تخم مرغ خام می تواند شما را بیشتر در معرض مشکلاتی مانند سالمونلا قرار دهد. بنابراین معمولاً بهتر است تخم مرغ را به صورت پخته مصرف کنید.
تخممرغ با فواید قابل توجهی برای سلامتی مرتبط است. کاهش خطر بیماری قلبی، کمک به پیشگیری از بیماریها، بهبود سلامت چشم، افزایش کاهش وزن، حمایت از عملکرد کبد، حفظ سلامت مغز و حفظ سلامت پوست (بعلت وجود کلاژن تخممرغ) جزو مزایای تحممرغ به حساب میآید.
با این حال، غذاهای زیادی وجود دارند که پروتئین بیشتری نسبت به تخممرغ دارند، از جمله آب استخوان، ماهی سالمون صید شده از طبیعت، نخود، مرغ و بسیاری دیگر. تخممرغ را میتوان همراه با انواع دیگر غذاهای پرپروتئین به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم و متنوع مصرف کرد.