کد خبر: 208555
A
در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران مطرح شد؛

عبداللهی، جامعه‌شناس: یکی از دلایل سقوط اسد، حذف قشر متوسط سوریه بود/ در صورت ناکامی قشر متوسط در تامین نیاز اقتصادی شاهد شورش و اعتراض خواهیم بود

عادل عبداللهی، جامعه‌شناس با تاکید بر این که یکی از دلایل سقوط بشار اسد حذف شدن قشر متوسط در سوریه بود، به دیده بان ایران گفت: قشر متوسط در هر جامعه‌ای، الگوساز و تعیین‌کننده ارزش‌ها و فرهنگ غالب آن جامعه است؛ یعنی رفتار، نگرش و منش این قشر تأثیر مستقیمی بر ارزش‌های جامعه دارد. قشر متوسط در هر جامعه، الگوساز و تعیین‌کننده ارزش‌ها و فرهنگ غالب آن جامعه است. رفتار، نگرش و منش این قشر تأثیر مستقیمی بر ارزش‌های جامعه دارد. با بروز بحران در این قشر، ارزش‌ها نیز تغییر می‌کنند و ممکن است به سمت مادی‌گرایی یا ثروت‌اندوزی بی‌رویه گرایش پیدا کنند. نمونه‌هایی از این تغییرات را در جامعه امروز ایران می‌توان مشاهده کرد، جایی که افراد برای بازگشت به جایگاه قبلی خود به هر قیمتی تلاش می‌کنند. این جامعه‌شناس در ادامه به دیده بان ایران گفت: در صورت ناکامی قشر متوسط برای حفظ قدرت اقتصادی خود، ممکن است به سمت اعتراض یا شورش بروند که ارزش‌های اصلی جامعه را زیر سوال ببرد و بحران‌های جدیدی ایجاد کند.

عبداللهی، جامعه‌شناس: یکی از دلایل سقوط اسد، حذف قشر متوسط سوریه بود/ در صورت ناکامی قشر متوسط در تامین نیاز اقتصادی شاهد شورش و اعتراض خواهیم بود

دیده‌بان ایران؛ عرفان بیوک‌نژاد - ضعیف شدن قشر متوسط و در ادامه آن، حذف این قشر از جامعه، پیامدهای منفی زیادی را به همراه دارد. یکی از مهمترین پیامدهای مشکلات اقتصادی سال‌های اخیر نیز تضعیف قشر متوسط جامعه ایرانی بوده است. 

عادل عبداللهی، جامعه‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار دیده‌بان ایران، اظهار کرد: این موضوع از چند منظر پیامدهای منفی برای هر جامعه‌ای که درگیر آن شود، دارد. سیاست‌گذاری‌ها باید براساس نیازهای هرم اصلی جامعه انجام شوند. زمانی که قاعده اصلی جامعه (قشر متوسط) تحلیل می‌رود، سیاست‌گذاری‌ها نیز به اهداف خود نمی‌رسند. اگرچه برای اقشار ضعیف‌تر جامعه، اقدامات ویژه‌ای در نظر گرفته می‌شود، اما سیاست‌گذاری‌های کلان باید اکثریت جامعه را هدف قرار دهند. ضعف و بحران در این قشر باعث سردرگمی در سیاست‌گذاری می‌شود.

وی افزود: قشر متوسط در هر جامعه، الگوساز و تعیین‌کننده ارزش‌ها و فرهنگ غالب آن جامعه است. رفتار، نگرش و منش این قشر تأثیر مستقیمی بر ارزش‌های جامعه دارد. با بروز بحران در این قشر، ارزش‌ها نیز تغییر می‌کنند و ممکن است به سمت مادی‌گرایی یا ثروت‌اندوزی بی‌رویه گرایش پیدا کنند. نمونه‌هایی از این تغییرات را در جامعه امروز ایران می‌توان مشاهده کرد، جایی که افراد برای بازگشت به جایگاه قبلی خود به هر قیمتی تلاش می‌کنند.  

این جامعه‌شناس در ادامه به دیده بان ایران گفت: در صورت ناکامی قشر متوسط برای حفظ قدرت اقتصادی خود، ممکن است به سمت اعتراض یا شورش بروند که ارزش‌های اصلی جامعه را زیر سوال ببرد و بحران‌های جدیدی ایجاد کند.  

وی ادامه داد: برای جلوگیری از فقیرتر شدن قشر متوسط و حفظ این قشر، مواردی مانند بازنگری در توزیع منابع و فرصت‌ها، افزایش دستمزدها متناسب با تورم، و نظارت مؤثر و منسجم ضروری است. کاهش فرصت‌های رشد و تحلیل توان اقتصادی قشر متوسط از عوامل اصلی ضعف این قشر است. سیاست‌گذاران باید منابع و سیاست‌هایی را بازبینی کنند که قدرت خرید و پایداری اقتصادی این قشر را تقویت کنند. طبق قانون، حقوق کارمندان و کارکنان دولتی باید متناسب با تورم افزایش یابد. اما در سال‌های اخیر، برای جبران کسری بودجه، دولت‌ها از حقوق این گروه کاسته‌اند که باعث کاهش توان اقتصادی و حتی فساد در بدنه دولت شده است. همراه با افزایش دستمزدها، باید مکانیزم‌های نظارتی جدی‌تری برای جلوگیری از فساد ایجاد شود.

عبدالهی در پایان با ذکر چند نمونه از کشوهایی که قشر متوسط در آن‌ها حذف شده است، توضیح داد: در کشورهای همسایه نظیر افغانستان، عراق و سوریه، ضعف در توجه به قشر متوسط باعث نابسامانی‌های گسترده شده است. سقوط قشر متوسط در این کشورها باعث رشد افراط‌گرایی و کاهش ثبات سیاسی شده است. از جمله این که یکی از دلایل سقوط بشار اسد، حذف شدن قشر متوسط در سوریه بود. هرچند ایران هنوز به این مرحله نرسیده است، اما بدون اقدامات جدی، چنین وضعیتی دور از انتظار نخواهد بود.

منبع: دیده‌بان ایران

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر