نیکنژاد کارشناس مسائل آموزش و پرورش: پرسشنامه رضایتمندی از نظام سیاسی بوی تفتیش عقاید میدهد/ انتشار پرسشنامه مصداق نقض حریم خصوصی کودکان است/ آموزش و پرورش باید پاسخگو باشد +عکس پرسشنامه
تصویر پرسشنامههایی که درمیان برخی از دانشآموزان توزیع شده است، واکنشهای زیادی را به همراه داشت. سوالاتی مانند اینکه «آیا حاضرم در هر شرایطی از کشورم دفاع کنم؟» به عقیده بسیاری از افراد نقض حریم خصوصی دانشآموزان است. یک کارشناس آموزش و پرورش در این باره به دیدهبان ایران گفت: آموزش و پرورش باید پاسخگو باشد که چرا اجازه داده است که بچههایی با این سن با چنین پرسشنامهها و سوالهایی مواجه شوند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ به تازگی تصویر پرسشنامه دانشآموزانی که در حال گذراندن امتحانات نهایی هستند واکنشهایی را به همراه داشته است. دانشآموزان توضیح دادهاند که در حوزههای امتحانی پرسشنامههای مختلفی توزیع شده است. در برخی از این پرسشنامهها سوالاتی مانند رضایت دانشآموزان از نظام سیاسی موجود و نظر آنها درباره قانون اساسی پرسیده شده است. همچنین در یک گروه از این سوالات هم درباره جایگاه دین در زندگی دانشآموزان هم وجود دارد که به عقیده بسیاری بازجویی به شیوه نوین است.
محمدرضا نیک نژاد معلم و کارشناس مسائل آموزش و پرورش در رابطه با این پرسشنامهها به دیدهبان ایران گفت: مطرح کردن این سوالات برای دانشآموزان قطعا اشتباه است و بوی تفتیش عقاید میدهد. در قانون اساسی هم تفتیش عقاید منع شده است. این سوالات ظاهرا با هدف خاصی طرح شدهاند.
نیک نژاد که سابقه طولانی در تدریس در مدارس آموزشوپرورش دارد، گفت: درباره این پرسشنامهها دو نگاه وجود دارد. نظرسنجی اگر از سمت حاکمیت یا نهاد دیگری تحت عنوان نظرسنجی این سوالات بنیادی را پرسیده باشند و اسم و مشخصات دانشآموزان هم مشخص باشد حتی با شرط محرمانه بودن، مصداق تفتیش عقاید و ورود به حریم خصوصی افراد است. بحث زیر پا گذاشتن حقوق فردی هم مطرح است.
وی افزود: اگر هم پرسشنامه برای از سمت دانشجویان دکتری و پژوهشگران بوده باشد و سوالات را بدون آوردن اسم و اطلاعات دانشآموزان پرسیده باشند، باز هم مسئله دار است و اما و اگر دارد. تا اینجا در بیشتر کشورهای جهان امری مرسوم است که از جمعیت هدفی نظر سنجی بکنند؛ اما به شرطی که مشخصات فرد نوشته نشود و ارزیابیها صرفا بر اساس پاسخها انجام شود. اگر هم با مشخصات شخصی این نظرسنجی انجام شده، ولو با شرط محرمانه بودن، مصداق تفتیش عقاید، نقض حریم خصوصی و زیر پا گذاشتن قوانین بنیادی در قانون اساسی و حقوق بشر است.
نیکنژاد درباره تناسب این سوالات با سن مخاطبین آن به دیدهبان ایران گفت: این مسئله به تنهایی پرسشی اساسی است. مطرح کردن این سوالات برای بچههایی با این سن و سال که در آستانه سن قانونی هستند، استرس زا است. همچنین مسائل سیاسی پشت آن هم مسئله دیگری است.
این فعال حقوق کودک افزود: دانش آموز درگیر این میشود که درست یا غلط پاسخ دادن به این سوالات چه تبعاتی برای من دارد. سوال مهم این است که آیا مجوز دارند که پرسشنامهای در این سطح برای کودکان طرح کنند؟ آن هم در فضای سیاسی و ایدوئولوژیک کشور و اتفاقاتی که در ماههای گذشته در کشور افتاد.
نیکنژاد گفت: این پرسشنامهها در حالی توزیع میشوند که هنوز کاملا از اتفاقات سال گذشته عبور نکردهایم و دانشآموزان هنوز تحت تاثیر این اتفاقات هستند. به نظر من این مسئله به هر شکل با اما و اگرهایی همراه است و آموزش و پرورش باید پاسخگو باشد که چرا اجازه داده است که بچههایی با این سن با چنین پرسشنامهها و سوالهایی مواجه شوند.
منبع: سایت دیدهبان ایران - رویا عزیزی